Šveices seniores cilvēktiesību tiesā izcīna vēsturisku uzvaru klimata pārmaiņu lietā

Vecāka gadagājuma Šveices sieviešu grupa Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) otrdien, 9.aprīlī, guva vēsturē pirmo uzvaru klimata pārmaiņu lietā, apgalvojot, ka viņu valdības nepietiekamā rīcība saistībā ar klimata pārmaiņām pakļauj viņas lielākam riskam nomirt karstuma viļņu laikā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Sievietes, lielākoties 70 gadu vecumā, apgalvoja, ka viņu vecums un dzimums padara viņas īpaši neaizsargātas pret ar klimata pārmaiņām saistīto karstuma viļņu izraisītajām sekām.

Šī ir pirmā reize, kad Eiropas tiesa ir pieņēmusi lēmumu saistībā ar globālo sasilšanu.

Tiesa nolēma, ka Šveice

“nav izpildījusi Konvencijā noteiktos pienākumus attiecībā uz klimata pārmaiņām”.

Reuters” vēsta, ka Eiropas tiesa konstatējusi, ka Šveices valdība ir pārkāpusi tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi, neīstenojot atbilstošu iekšpolitiku klimata pārmaiņu problēmas risināšanai, tostarp nenosakot skaidrus ierobežojumus attiecībā uz siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijām vai ar efektīviem pasākumiem nesasniedzot iepriekš noteiktos emisiju ierobežošanas mērķus.

Šveices sieviešu grupa, “KlimaSeniorinnen” jeb “Seniores par klimata aizsardzību”, apgalvoja, ka karstuma viļņu laikā Šveicē viņas nevar pamest savas mājas un cieš no veselības traucējumiem.

Otrdien publicētie dati liecināja, ka pagājušais mēnesis ir bijis pasaulē vissiltākais reģistrētais marts, kas nozīmē, ka

temperatūras rekordi ir pārspēti jau desmit mēnešus pēc kārtas.

Tiesa noraidīja divas citas lietas, ko bija iesnieguši seši portugāļu jaunieši un bijušais Francijas mērs. Abās tika apgalvots, ka Eiropas valdības nav pietiekami ātri risinājušas klimata pārmaiņu problēmu, tādējādi pārkāpjot viņu tiesības.

Šis vēsturiskais un saistošais lēmums varētu ietekmēt tiesvedību 46 Eiropas valstīs par klimata pārmaiņām, ietekmējot to, kā tiesas izskata lietas par cilvēktiesību pārkāpumiem saistībā ar klimata pārmaiņām.

Valdības visā pasaulē ir apņēmušās ievērojami samazināt gāzu emisijas, kas, sadedzinot fosilo kurināmo, sasilda Zemes atmosfēru. Tomēr zinātnieki un aktīvisti brīdina, ka progress nav pietiekams, lai sasniegtu kritisko mērķi – ierobežot globālās temperatūras paaugstināšanos līdz 1,5C.

Šis spriedums, kuru nevar pārsūdzēt, varētu piespiest Šveices valdību aktīvāk rīkoties emisiju samazināšanas jomā, tostarp pārskatīt savus emisiju samazināšanas mērķus 2030.gadam, vēstī “Reuters”.

Lasiet arī: VIDEO | Ziemeļamerikā sagaida pilnu Saules aptumsumu ar līksmībām, mūziku un kāzām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas