Tallinas dome iebilst pret krievvalodīgo skolu nosaukumu maiņu

Partijas Isamaa pārstāvji Tallinas domē ierosinājuši izņemt vārdu «krievu» no piecu galvaspilsētas vidusskolu nosaukumiem, bet domes valdošā Centra partija iebilst pret šo ideju, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Centra partijas pārstāvis, Tallinas mēra vietnieks izglītības jautājumos Vadims Belobrovcevs (Vadim Belobrovtsev) sacījis, ka Isamaa iniciatīva ar nolūku galvaspilsētā radīs etnisko spriedzi starp igauņu valodā runājošo vairākumu un krievvalodīgo minoritāti. Viņš norādīja: «Šis ir vēl viens etniskās spriedzes veidošanas piemērs. Mēs redzam, ka jebkas, kas saistīts ar vārdu «krievs», šai partijai rada negatīvas emocijas.

Visa šī skolu pārdēvēšanas ideja man šķiet traka jau no paša sākuma.

Ir pilsētas domes noteikumi, kas nosaka, ka institūcijas nosaukumu var mainīt tad, ja mainās tās funkcijas vai sniegtie pakalpojumi. Gadījumā ar skolām, to funkcijas un pakalpojumi ir nemainīgi.»

Isamaa kopā ar sociāldemokrātiem atrodas domes opozīcijā. Lai gan ideja par nosaukumu maiņu radās jau pērn, kad Igaunijas valdība lēma pāriet uz izglītību tikai igauņu valodā, Isamaa deputāti ierosinājumu iesnieguši pirms ceturtdienā, 23.martā, paredzētās domes sēdes.

Isamaa frakcijas vadītājs Tallinas domē Karls Sanders Kase (Karl Sander Kase) norādīja, ka Tallinā ir piecas skolas, kuru nosaukumā ir vārds «krievu», kas nepārprotami norāda uz valodu, kādā tiek iegūtu izglītība. Viņš piebilda, ka

nosaukuma maiņa nepieciešama, lai sniegtu atbalstu pārejai uz izglītību tikai valsts valodā.

Belobrovcevs savukārt iebilda, ka jautājumu varētu skatīt, ja pašas skolas vēlētos mainīt nosaukumu. Viņš arī uzsvēra, ka, lai gan jau no 2024.gada plānots nodrošināt izglītību tikai igauņu valodā, paskaidrojumi vienalga skolās vismaz kādu laiku tiks sniegti krieviski: «Tādēļ skolu pašreizējie nosaukumi nav pretrunā ar to funkcijām un pakalpojumiem. Šādas lietas nedrīkst paveikt steigā un ar pavēlēm.»

Centra partijas deputāts Andrejs Kante, kurš ir arī viens no Tallinas krievvalodīgo vidusskolu direktoriem, paziņoja, ka Isamaa ierosinājums esot nesaprotams. Kante sacīja: «Mums nesen bija izglītības komisijas tikšanās, kuras laikā tā arī nesapratām, kāds ir šīs iniciatīvas mērķis. Projekta autori tic, ka tas palīdzēs pāriet uz igauņu valodu kā paskaidrojošo valodu, bet nepasaka, kā tieši. Ja iniciatīvas virzītāji domā, ka izkārtnes nomaiņa kaut ko dos, tad tas noniecina visu, tostarp iepriekš minēto reformu.»

Kase informēja, ka gadījumā, ja iniciatīva tiks atbalstīta, skolu nosaukumi būs jāmaina jau no nākamā mācību gada, tas ir, jau šī gada septembrī. Skolām tiktu dota pietiekami liela brīvība pašām lemt par jauno nosaukumu.

Lasiet arī: Lietuvā vēlas krievu valodas vietā mācīt poļu valodu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas