Tartu būvēs militārās un katastrofu medicīnas centru

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs (ECDI) izziņojis iepirkuma konkursu jauna militārās un katastrofu medicīnas centra projektēšanai un būvniecībai Tartu pievārtē, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Jaunais centrs apvienos Igaunijas Bruņoto spēku (EDF) medicīnas centru, tā medicīnisko noliktavu un būs atvēlēta vieta arī katastrofu medicīnas mācībām un treniņiem.

Plānotais medicīnas centrs jūtami uzlabos militārās medicīnas apmācību apstākļus. ECDI pārstāvis Pēters Karja (Peeter Karja) pastāstīja, ka centrā būs vairākas simulāciju zāles, kas ļaus mācību dalībniekiem apgūt vajadzīgās prasmes, lai sniegtu palīdzību smagi ievainotiem karavīriem kaujas apstākļos. Pašlaik šāda tipa mācības notiek pagaidu konteinernometnē Rādi. Karja sacīja: “Šobrīd mācības notiek, tēlaini izskatoies, klasēs, kas veidotas no konteineriem, un kuros periodiski tiek izslēgta un ieslēgta gaisma. Tāds ir šī brīža līmenis.

Jaunajā centrā mums būs vairāk nekā 1000 kvadrātmetru telpas, kur varēsim radīt pēc iespējas reālistiskākas simulācijas

ar ūdens, gaismas un skaņas efektiem.”

Ukraiņi šobrīd lauž ceļu uz priekšu caur okupantu atstātajiem mīnu laukiem. Jaunais centrs teorētiski varētu ļaut dalībniekiem apgūt palīdzības sniegšanu arī šādos apstākļos. Karju stāstīja, ka tas nozīmētu grīdas noklāšanu ar smiltīm, mīnām līdzīgus priekšmetus, skaņas un gaismas efektus un, iespējams, arī ūdens šļakstīšanu uz apģērba.

ECDI pārstāvis piezīmēja, ka līdzīgi treniņi notiek arī lauka apstākļos, bet telpas ļautu tos atkārtot atkal un atkal.

Liela nozīme vietas izvēlē bijusi gan Igaunijas Militārās akadēmijas, gan Tartu Veselības aprūbes koledžas tuvumam. Tas ļautu arī studentiem apgūt zināšanas par katastrofu medicīnu.

Uz Tartu tiks pārcelts arī EDF rehabilitācijas centrs. Tas šobrīd atrodas Seli pilī Raplas apgabalā, un uzturēšana ir dārga. Karja skaidroja, ka pilij ir noteiktas prasības, kas saistītas ar kultūras mantojuma saglabāšanu, un tas ir ļoti dārgi, līdz ar to pēdējie darbi, kas veikti, aprobežojās ar vienkāršu krāsošanu.

Centrs Rādi ļaus EDF sniegt rehabilitācijas pakalpojumus mūsdienīgā un piemērotā vidē.

Blakus medicīnas centram atradīsies arī administratīvā ēka, kuras pamatakmens jau ielikts. Saskaņā ar Karjas sniegto informāciju, celtniecības darbi Rādi varētu sākties jau gada nogalē. Dažu nākamo gadu laikā Igaunija svaldība plāno ieguldīt Rādi bāzes veidošanā vairāk nekā 35 miljonus eiro.

Plānots, ka jaunā militārās un katastrofu medicīnas centra būvniecības līgumu varētu parakstīt gada beigās, un darbi sākots nākamā gada otrajā ceturksnī. Centrs jāpabeidz līdz 2025.gada pavasarim.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas