Tiesībsargs: Salaspils gadījums rada bažas, vai līdzīga prakse netiek piekopta arī citu pašvaldību izglītības iestādēs

Tiesībsarga ieskatā, Salaspils 1. vidusskolas padomes lēmums – par mācību līdzekļiem, kas saskaņā ar Izglītības likumu vecākie nav jānodrošina – ir vērtējams kā patvaļīga un visai savdabīga likuma interpretācija. 

Likums šādas tiesības padomei nepiešķir, norāda Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Lākutis.

Turklāt lēmums ticis attiecināts uz mācību vidi skolēnu mājās, kas pats par sevi ir ārpus padomes kompetences, uzsver Lākutis. 

Tiesībsargs aicinājis Salaspils novada pašvaldību nekavējoties nodrošināt, lai Salaspils 1. vidusskola precizē izglītojamo vecākiem sniegto informāciju, ņemot vērā bērnu tiesības iegūt izglītību bez maksas.

Vienlaikus Lākutis norāda, ka Tiesībsarga birojs turpina saņemt ziņas no vecākiem par to, ko skolas un bērnudārzi liek viņiem iegādāties, sākoties jaunajam mācību gadam. Konkrēti šādas sūdzības ir saņemtas arī par Salaspili.

Šajā gadījumā bērna vecāks saņēma sarakstu ar mācību līdzekļiem, kas jāiegādājas, piemēram, zīmēšanas bloki, krāsas, lupatiņu otu nosusināšanai, dziju u.c.

Tiesībsargs skaidro, ka šādi materiāli ir jānodrošina izglītības iestādei, nevis vecākiem. 

Pēc tiesībsarga sākotnējās iesaistes skola tos pārdēvēja kā Mācību līdzekļi ārpus mācību stundām, pamatojot to ar skolas padomes lēmumu.

Tiesībsarga ieskatā šāds lēmums ir prettiesisks. Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere skaidro, ka skolas padome faktiski ir lēmusi par mācību līdzekļiem, lai gan likums šādas tiesības nav piešķīris padomei.

“Turklāt attiecināms uz mācību vidi skolēnu mājās, kas pats par sevi ir ārpus padomes kompetences,” norāda  Grāvere.

Iepriekš jau vēstīts, ka kopumā pašvaldības ir atsaukušās tiesībsarga aicinājumam – pārbaudījušas izglītības iestāžu vecākiem sniegto informāciju par individuālo mācību piederumu iegādi. Pēc pārbaudēm secināts, ka sarakstos ir iekļauti arī tādi mācību līdzekļi, kuri jānodrošina izglītības iestādēm. 

Lākutis atzīmē, ka Salaspils gadījums ir radījis bažas tiesībsargam, vai līdzīga situācija nav arī citu novadu skolās.

“Pašvaldību sniegtās atbildes viesa cerību, ka situācija ir uzlabojusies, tomēr arvien vairāk vecāki ziņo, ka joprojām skolas izvirza nepamatotas prasības. Skaidrs, ka mēs nepaļausimies tikai uz pašvaldību atbildēm, bet sekosim līdzi situācijai, jo nav pieļaujams, ka, iedvesmojoties no šādiem piemēriem, izglītības iestādes, turpinās negodprātīgu praksi,” piebilst  Grāvere.

Lasiet arī: Zinību dienā Rīgā būs izklaides pasākumi un bezmaksas sabiedriskais transports

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas