Tirgus kapitalizācijai 2027.gadā jābūt 9% no IKP, cer Ašeradens

Tirgus kapitalizācijai 2027.gadā būtu jāsasniedz vismaz 9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), trešdien, 29.martā, sarunā ar žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Vienlaikus ministrs atzina, ka tirgus kapitalizācijas jautājumos «liels klupšanas akmens» ir koalīcijas partneris Apvienotais saraksts.

Patlaban Latvijas tirgus kapitalizācija ir ap 3% no IKP. Savukārt Eiropas Savienības vidējais rādītājs ir 54% no IKP, Igaunijā tie ir 17,4% no IKP, bet Lietuvā – 9,3% no IKP.

Luksemburgā tirgus kapitalizācija sasniedz 120% no IKP.

Ašeradens informēja, ka akciju tirgus apgrozījums Latvijā pērn bija 11,4 miljonu eiro apmērā, kamēr Igaunijā tie bija 377,9 miljoni eiro, bet Lietuvā – 240,2 miljoni eiro.

Kapitāla tirgus attīstībai tiek plānots akciju tirgus kapitalizācijas pieaugums, iedzīvotāju kā investoru aktivitātes palielināšana, kā arī ieguldījumu veicināšana Latvijā, informēja Ašeradens. Finanšu ministrs skaidroja, ka šim mērķim ir jāturpina airBaltic un Conexus Baltic Grid virzība uz akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), kā arī Latvenergo un Latvijas valsts mežu kopuzņēmuma SIA Latvijas vēja parki sagatavošanu IPO.

Tāpat Ašeradena ieskatā būtu jāveicina Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību Rīgas ūdens un Rīgas satiksme virzīšanu uz biržu. Viņš pieļāva, ka startēt biržā varētu arī telekomunikāciju kompānijas Tet būvniecības meitasuzņēmums Citrus Solutions.

Lasiet arī: Kapitāla tirgus attīstībā Kariņš redz ekonomikas transformācijas veiksmi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas