Tramps, Baidens dominē “Lielās otrdienas” priekšvēlēšanās, tuvojoties revanša cīņai

Pēc tam, kad “Lielajā otrdienā”, 5.martā, 15 štatos un vienā ASV teritorijā noslēdzās balsošana, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) un bijušais prezidents Donalds Tramps (Donald Trump) guva pārliecinošas uzvaras priekšvēlēšanās, tādējādi tuvojoties vēsturiskam revanšam novembrī gaidāmajās vispārējās vēlēšanās, lai gan abu kandidātu uzticības reitingi ir zemi, ziņo Reuters.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka Tramps uzvarēja republikāņu vēlēšanās 12 štatos – Alabamā, Arkanzasā, Kalifornijā, Kolorādo, Meinā, Masačūsetsā, Minesotā, Ziemeļkarolīnā, Oklahomā, Tenesī, Teksasā, Tenesī un Virdžīnijā –, izspiežot no cīņas bijušo ANO vēstnieci Nikiju Heiliju (Nikki Haley), vienīgo konkurenti, kurai vairs nav reālu iespēju tikt nominēta. Viņas vienīgā uzvara otrdien tikusi gūta tikai Vermontā.

Neraugoties uz to, ka Trampam ir izvirzītas vairākas apsūdzības četras krimināllietās,

šķiet, viņš ir gandrīz nodrošinājis savu trešo nomināciju prezidenta amatam. Tramps nav atzinis savu vainu nevienā no krimināllietām.

Plānots, ka 25.martā Ņujorkā sāksies Trampa pirmā krimināllietas izskatīšana, kurā viņš tiek apsūdzēts par dokumentu viltošanu, lai slēptu naudas maksājumus pornozvaigznei savas 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā. 

Tikmēr prezidents Džo Baidens uzvarēja lielākajā daļā demokrātu priekšvēlēšanu – tajos pašos štatos, kur Tramps plus Jūtā un Vermontā, tajā skaitā arī Minesotā, kur viņam netika prognozēta uzvara saistībā ar viņa rīcību attiecībā uz Izraēlu un Gazas joslu, kā arī Aiovā, kur cilvēki balsoja pa pastu.

Viņš gan piedzīvojis vienu zaudējumu – ASV teritorijas Amerikāņu Samoa vēlēšanu apgabalā, kur uzņēmējs Džeisons Palmers (Jason Palmer) ieguva 51 balsi pret Baidena 40 balsīm.

Vēl vienu vēlēšanu kampaņu starp Trampu un Baidenu – pirmo atkārtoto ASV prezidentu vēlēšanu cīņu kopš 1956.gada – šķiet, vēlētos tikai daži amerikāņi. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka gan Baidenam, gan Trampam ir zems vēlētāju atbalsts.

Kad rezultāti kļuva skaidri, Tramps un Baidens pievērsa uzmanību viens otram.

Uzvaras runā Tramps pievērsās Baidena imigrācijas politikai un nosauca viņu par “sliktāko prezidentu” vēsturē. “Mūsu pilsētas ir pārņemtas ar migrantu noziedzību,” viņš sacīja, lai gan noziedzības dati šo apgalvojumu neapstiprinot.

Savā paziņojumā prezidents Baidens Trampu raksturoja kā draudus Amerikas demokrātijai, uzsverot vēlēšanu rezultātu nozīmi. Baidens amerikāņu tautu nolika izvēles priekšā, piedāvājot izvēli starp tālāku progresu vai atgriešanos haosā, sašķeltībā un tumsā, kas saistīta ar Trampa prezidentūru.

Lasiet arī: ES plāno pāriet uz “kara ekonomikas režīmu” Eiropas ieroču rūpniecībā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas