Tramps saka, ka vairs nekandidēs, ja zaudēs šajās vēlēšanās

ASV eksprezidents 78 gadus vecais Donalds Tramps (Donald Trump), kurš bijis republikāņu kandidāts trijās valsts vēlēšanās pēc kārtas un pēdējo astoņu gadu laikā būtiski pārveidojis partiju, svētdien, 22.septembrī, publicētajā intervijā paziņoja, ka neplāno atkārtoti kandidēt uz prezidenta amatu 2028.gadā, ja zaudēs 5.novembrī gaidāmajās vēlēšanās, ziņo britu raidorganizācija BBC.

ASV likumi aizliedz prezidentiem ieņemt amatu ilgāk par diviem termiņiem, tāpēc domājams, ka Tramps nevarētu kandidēt arī 2028.gadā, pat ja viņš uzvarēs.

Intervijā viņam tika vaicāts, vai viņš prognozētu kandidēšanu nākamajās vēlēšanās gadījumā, ja viņš zaudētu demokrātu viceprezidentei Kamalai Harisai (Kamala Harris).

“Nē, nedomāju. Es domāju… ka šis būs arī viss,” sacīja Tramps. “Es to pavisam neredzu.” Taču viņš piebilda, ka “cerams, ka mums būs ļoti labi panākumi”.

Tramps, kurš parasti ir pārliecināts par uzvaru vēlēšanās, tagad divreiz četru dienu laikā ir atzinis, ka gaidāmajās prezidenta vēlēšanās var zaudēt,

kas ir rets atzinums nekustamo īpašumu magnātam, kurš slavens ar to, ka savus atbalstītājus parasti pulcē ar solījumiem uzvarēt.

Ceturtdien notikušajā Izraēlas-Amerikas padomes pasākumā Tramps arī pieminēja zaudējumu un izteica pieņēmumu, ka zaudējums vēlēšanās daļēji būtu saistīts ar ebreju vēlētājiem, sakot, ka, ja viņš zaudēs, “ebreju tautai ar to būtu daudz sakara”, netieši norādot, ka 60% ebreju balsojot “par ienaidnieku”.

Viņa komentārus nosodīja Harisas kampaņa, Amerikas Ebreju komiteja un Antidefamācijas līga.

Trampa nesenie izteikumi par iespējamo zaudējumu, iespējams, atspoguļo to, kā ir mainījušās Demokrātu partijas izredzes pēc tam, kad par demokrātu kandidāti kļuva Kamala Harisa.

Viņas kampaņa augustā savāca 190 miljonus ASV dolāru, apsteidzot Trampa kampaņas savāktos 130 miljonus.

Saskaņā ar svētdien publicētajiem CBS aptaujas datiem Harisa nacionālajā aptaujā Trampu apsteidz 52% pret 48%. Galvenajos cīņas apgabala štatos viņas pārsvars ir vēl mazāks – 51% pret 49%, kas ir nedaudz labāk nekā pagājušajā mēnesī, kad tas bija 50%.

Svētdien publiskotā NBC aptauja liecina, ka Harisa par pieciem procentpunktiem apsteidz Trampu visā valstī, un viņas labvēlības reitings ir pieaudzis līdz 48%, salīdzinot ar 32% jūlijā.

Tomēr, tāpat kā citas aptaujas, arī NBC aptauja liecina, ka Tramps ir nepārprotami vadībā starp vēlētājiem dažos no vēlēšanu svarīgākajiem jautājumiem, tostarp par ekonomiku, dzīves dārdzību un imigrāciju.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | apstiprināts Aizsardzības ministrijas militārā personāla plāns 2024.-2030.gadam; prezidents vēlas Ārlietu ministrijas revīziju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas