Trīs ceturtdaļas Igaunijas skolu un bērnudārzu iesaistījās brīdinājuma streikā

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR, atsaucoties uz Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāju Rēmo Voltri (Reemo Voltri), ziņo, ka stundu ilgajā brīdinājuma streikā piektdien, 10.novembrī, piedalījās trīs ceturtdaļas no visām Igaunijas skolām un bērnudārziem.

Atkarībā no mācību iestādes darba laika, tas sākās astoņos vai deviņos rītā. Voltri sacīja, ka līdzdalība varētu būt nedaudz zemāka lauku apvidos, kur skolotāji saņem virs vietējās vidējās algas, un Ida-Viru apriņķī valsts “krieviskajos” ziemeļaustrumos, kur skolotājiem jau tagad maksā vairāk nekā citur Igaunijā.

Arodbiedrības priekšsēdētājs savā intervijā brīdināja valdības politiķus , ka jebkādi centieni novērst brīdinājuma streiku būtu nelikumīgi. Viņš piebilda: ir pazīmes, kas liecina par dažu Reformu partijas pašvaldību vecāko mēģinājumie enerģiski rīkoties, lai novērstu streiku. ERR arī ziņoja: Igaunijas Izglības un pērniecības ministrija izsūtīja mācību iestādēm vēstules, ka šis streiks ir nelikumīgs. Arodbiedrība to sauc par viltus ziņām un demagoģiju. 

Voltri valdības attieksmi pret streiku nodēvēja par nekompetentu.

“Mums solīja celt algas pirms vēlēšanām un arī koalīcijas līgumā pēc vēlēšanām – bet, kad pienāk laiks maksāt, mēs dzirdam tikai “upsss!”,” viņš teica.

Pedagogu algu strīda abām pusēm – arodbiedribai un valdībai – piektdien tika paredzēta tikšanās Tartu (tur atrodas nozares ministrija). Arodbiedŗības pārstāvis sacīja, ka gadījumā, ja izglītības un pētniecības ministrei Kristīnai Kallasai (Igaunija 200) neizdosies nodrošināt neko vairāk par valdības līdz šim piedāvāto 1,7 procentu pieaugumu, viņš cer, ka publiskais samierinātājs beigs pārrunu procesu un

skolotāji saņems tiesības rīkot pilnvērtīgu streiku.

Viņš piebilda, ka skolotājiem būs par to jābrīdina divas nedēļas iepriekš un ka streiks varētu sākties decembra sākumā. Runājot par šāda streika iespējamību, Voltri sacīja – viņš būtu pārsteigts, ja valdība spertu kādus soļus kompromisa virzienā.

***

Nesenā NVO Sabiedrības pētījumu institūts un pētījumu centra Norstat aptauja noskaidroja, ka 69 procenti cilvēku atbalsta skolotāju streiku.

Pedagogi nākamgad vēlas algu pieaugumu par 8 procentiem. Arodbiedrība uzstāj, lai šāds koplīgums tiktu parakstīts un iekļauts valsts budžeta stratēģijā. Tāir paziņojusi, ka iespējamo streiku var turpināt vairākas nedēļas.

“Skolotāji ir mums norādījuši, ka streikot mazāk par nedēļu būtu bezjēdzīgi. Šķiet, ka mums neatliek nekas cits kā beztermiņa streiks, lai piespiestu valdību ievērot vienošanās un nepieļautu izglītības iznīcināšanu Igaunijā,” Voltri sacīja iepriekš.

Valdības vadītāja Kaja Kallasa (Kaja Kallasa) sacīja ERR, ka nevar apsolīt skolotājiem palielināt algas, jo koalīcija tikai 2024.gada augustā sāks spriest par nākamā gada valsts budžetu un valsts budžeta stratēģiju.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | draudu e-pastu vilnis pārņem Lietuvas skolas; skolotāju arodbiedrība atliek streiku līdz novembra beigām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas