Turcijas Erdogans parakstās par Zviedrijas dalību NATO

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdogan) ceturtdien, 25.janvārī, oficiāli ratificēja Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO pēc tam, kad to otrdien apstiprināja Turcijas parlaments. Tas izbeidz vairākus mēnešus ilgušo vilcināšanos un atstāj Ungāriju kā vienīgo atlikušo šķērsli Zviedrijas dalībai NATO, ziņo Reuters.

Vietnē “X” Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons (Ulf Kristersson) novērtēja Turcijas ratifikāciju Zviedrijas pieteikumam dalībai NATO, kā izšķirošu notikumu, bet Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstrēms (Tobias Billstrom) piebilda, ka

Zviedrija ir uz NATO dalības sliekšņa, jo tikai Ungārija vēl nav ratificējusi pieteikumu.

Par prezidenta Erdogana lēmumu publicēt likumu par Zviedrijas pievienošanos NATO un prezidenta dekrēta parakstīšanu paziņojis prezidentūras komunikāciju direktorāts.

Zviedrijas NATO ratifikācijas novilcināšana ļāva Ankarai panākt kompromisus. Līdz ar ratifikāciju Turcija cer, ka

ASV Kongress apstiprinās F-16 iznīcinātāju pārdošanu par 20 miljardiem ASV dolāru.

Dienu pirms ASV prezidents Baidens nosūtīja vēstuli galvenajiem Kapitolija līderiem ar nodomu sākt oficiālu paziņošanas procesu pēc tam, kad Ankara noslēgs Zviedrijas pieteikumu.

ASV vēstnieks Turcijā aģentūrai Reuters apstiprinājis, ka Valsts departaments pēc ratifikācijas instrumenta saņemšanas nekavējoties informēs Kongresu. Saskaņā ar NATO noteikumiem galīgais pievienošanās dokuments – ratifikācijas dokuments – tiks nosūtīts uz Vašingtonu.

Lasiet arī: Turcija apstiprina Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas