Turcija apstiprina Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO

Turcijas parlaments otrdien, 23.janvārī, pēc 20 mēnešu vilcināšanās apstiprināja Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO. Balsojumā ģenerālajā asamblejā, ko vada prezidenta Tajipa Erdogana (Tayyip Erdogan) valdošā alianse, Zviedrijas pieteikumu, kas tika iesniegts 2022.gadā reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, apstiprināja ar 287 pret 55 balsīm, ziņo Reuters.

Visām NATO dalībvalstīm ir jāapstiprina to valstu pieteikumi, kuras vēlas pievienoties aliansei. Kad 2022.gadā Zviedrija izteica vēlmi kļūt par NATO dalībvalsti, Turcija pret to iebilda, norādot uz bažām par Zviedrijas iespējamo atbalstu grupējumiem, kurus Turcija uzskata par teroristiem.

Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstrēms (Tobias Billstrom) atzinīgi novērtēja Turcijas parlamenta apstiprinājumu. Billstrēms rakstiskā paziņojumā sacīja, ka

Zviedrija ar nepacietību gaida, kad Erdogans parakstīs ratifikācijas dokumentu.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) atzinīgi novērtēja Turcijas rīcību un sacīja, ka tagad cer uz to, ka arī Ungārija ātri apstiprinās Zviedrijas pieteikumu.

Erdogans, kurš oktobrī nosūtīja Zviedrijas priekšlikumu parlamentam, saistīja ratifikāciju ar ASV apstiprinājumu F-16 iznīcinātāju pārdošanai Turcijai.

Paredzams, ka Erdogans parakstīs likumu dažu dienu laikā, atstājot Ungāriju kā vienīgo NATO dalībvalsti, kas vēl nav ratificējusi Zviedrijas pieteikumu.

BNN jau ziņoja, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) otrdien uzaicināja Zviedrijas premjerministru uz sarunām par pievienošanos aliansei, taču Ungārijas parlamentam līdz februāra vidum ir brīvdienas.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas