Ungārijas Orbāns aicina Zviedrijas premjerministru uz NATO sarunām

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) otrdien, 23.janvārī, paziņoja, ka ir nosūtījis uzaicinājumu savam Zviedrijas kolēģim uz sarunām par Zviedrijas iespējamo dalību NATO militārajā aliansē. Gan Ungārija, gan Turcija ir atlikusi šo lēmumu līdz pēdējam, Turcijai otrdien gatavojoties apstiprināt Zviedrijas pieteikumu, ziņo aģentūra Reuters.

Zviedrijas premjerministra Ulfa Kristersona (Ulf Kristersson) preses pārstāvis aģentūrai Reuters atbildēja, ka Stoholma vēl nav izlēmusi, kā atbildēt uz šo uzaicināju.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns par to paziņoja vietnē “X”, norādot, ka ir nosūtījis uzaicinājuma vēstuli Zviedrijas premjerministram uz vizīti Ungārijā, lai vestu sarunas par Zviedrijas iespējamo iestāšanos NATO, taču nenorādot konkrētu vizītes datumu.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijarto (Peter Szijjarto) otrdien sacīja, ka

ierosinātās vizītes mērķis ir “veidot uzticību”.

Viņš uzsvēris, ka beznosacījuma uzticēšanās ir būtiska politiskajai un drošības sadarbībai.

Turcijas parlaments vēlāk otrdien plāno apstiprināt Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO, un gaidāms, ka prezidents Tajips Erdogans (Tayyip Erdogan) tuvākajās dienās to parakstīs kā likumu.

Tādējādi Ungārija paliktu pēdējā valsts, kam būtu jāratificē Zviedrijas dalība NATO, lai gan Orbāna valdība ir teikusi, ka vēlas izvairīties no šādas situācijas.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons (David Cameron) vietnē “X” rakstīja, ka viņš, otrdien ar Orbānu pārrunājis, cik “svarīga ir drīza Zviedrijas pievienošanās NATO, padarot sabiedrotos drošākus, NATO stiprāku, un eiroatlantisko telpu drošāku”, viņu rakstām citē Reuters

Zviedrija iesniedza pieteikumu dalībai NATO 2022.gada maijā, vēsturiski mainot savu drošības politiku, ko veicināja Krievijas iebrukums Ukrainā, taču Turcija un Ungārija izteica iebildumus, tādējādi kavējot procesu, kam nepieciešama vienprātība starp NATO dalībvalstīm.

Lasiet arī: Turcija atliek Zviedrijas NATO pieteikuma balsojumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas