Turciju satricina vēl viena zemestrīce, turpinās glābšanas darbi

Kamēr norisinās glābšanas darbi un Turcijas ārkārtas dienesti cenšas atrast izdzīvojušos zem ēku drupām, valsti satricinājusi vēl viena spēcīga zemestrīce, raksta BBC.

Kahramanmarašas provinci pulksten 12.24 (13.24 pēc vietējā laika) satricinājusi 7,5 magnitūdas stipra zemestrīce, un tās epicentrs atradies aptuveni 130 kilometrus no pirmās zemestrīces epicentra. Turcijas dienesti ziņo, ka tas nav bijis pēcgrūdiens. 

Glābšanas darbu apgrūtina laika apstākļi – pirmās zemestrīces apkārtnē līst smagi nokrišņi, un temperatūra ir vien trīs līdz četrus grādus virs nulles, un paredzams, ka naktī iestāsies sals. Kalnainākos apvidos nav sagaidāms, ka temperatūra tuvākajās dienās varētu pakāpties virs nulles, un tas nozīmē, ka iespējama biezas sniega kārtas veidošanās. Sagruvušas vismaz 2800 ēkas, un bez pajumtes palikuši tūkstošiem cilvēku.

Zemestrīču skartajos reģionos turpinās pēcgrūdieni, un cilvēki baidās doties iekšā ēkās, lai paņemtu siltākas drēbes.

Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron), Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz), Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu (Benjamin Netanyahu), Indijas amatpersonas un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) ziņojuši, ka valstis un alianse ir gatavaa sniegt palīdzību. Indija gatavojas nosūtīt uz Turciju 100 glābšanas dienestu darbiniekus un īpaši apmācītu suņu vienības. Arī citas valstis plāno atbalsta sniegšanu.

Kopējais bojāgājušo skaits pārsniedzis 1800 cilvēkus, un arī ievainoto skaits turpina pieaugt.

Zemestrīces nodarījušas nopietnus postījumus arī energoinfrastruktūrai, tostarp gāzes pārvades caurulēm Turcijas dienvidos. Šīs ir spēcīgākās zemestrīces Turcijā pēdējo gadsimtu laikā, un izsludināta 4.līmeņa trauksme, kas nozīmē, ka prasīta starptautiskā palīdzība.

Turcija ir viena no pasaules valstīm, kas ir pakļauta lielam zemestrīču riskam. 1999.gadā bojā gāja vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, kad 7,6 magnitūdas spēcīga zemestrīce skāra Izmitu. 2011.gadā Vanā notikusī zemestrīce izdzēsa vairāk nekā 500 dzīvības.

Lasiet arī: Turciju satricina spēcīga zemestrīce; simtiem bojāgājušo

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas