Turciju satricina spēcīga zemestrīce; simtiem bojāgājušo

Turcijas centrālo daļu un ziemeļrietumu Sīriju agrā pirmdienas rītā satricinājusi 7,9 magnitūdas stipra zemestrīce, un tā bijusi jūtama arī Kiprā un Lībijā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Sabrūkot ēkām, bojā gājuši simtiem cilvēku un turpinās cietušo meklēšana. Turcija ziņo par 912 bojāgājušajiem un 5383 ievainotajiem, un ārkārtas dienesti turpina meklēt izdzīvojušos. Izsludināta 4.līmeņa trauksme, kas nozīmē, ka prasīta starptautiskā palīdzība. Sīrijas valsts mediji ziņo, ka bojā gājuši vairāk nekā 326 cilvēki un apmēram 1042 ir ievainoti, visvairāk Hamas, Alepo un Latakijas provincēs. Mikroblogošanas vietnē Twitter publicētā video kāds glābšanas komandas dalībnieks, kas strādā nelielā pilsētā apmēram piecus kilometrus no Turcijas robežas, sacīja: «Situācija ir traģiska, pilsētā sabrukuši vairāki desmiti ēku.»

Damaskas, Beirūtas un Tripoles iedzīvotāji pameta mājās, un ar automašīnām devās pēc iespējas tālāk no ēkām, baidoties, ka tās varētu sabrukt. Arī Turcijas pilsētās cilvēki devās prom no mājām, un baidās tajās atgriezties. Kāds aculiecinieks no Gaziantepas informēja, ka iedzīvotāji atrodas automašīnās, un cenšas nonākt pēc iespējas klajākās vietās. Viņš piebilda, ka nedomā, ka pilsētā kāds atrodas mājās.

ASV Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans (Jake Sullivan) informēja, ka ASV ir patiesi noraizējušās par situāciju Turcija un Sīrijā, un uzmanīgi seko līdzi jaunākajai informācijai. «Esmu sazinājies ar Turcijas amatpersonām un informējis, ka esam gatavi sniegt jebkādu un visu nepieciešamo palīdzību,» sacīja Salivans.

Arī citās Turcijas pilsētās smagi cietušas ēkas, un glābšanas darbi sākās vēl pilnīgā tumsā. Turcijas iekšlietu ministrs Suleimans Soilu (Suleyman Soylu) medijiem sacīja:

«Mūsu galvenais uzdevums ir veikt meklēšanas un glābšanas darbus, un, lai to paveiktu, strādā visas mūsu glābšanas vienības.»

Vācijas Ģeozinātnes izpētes centrs norādījis, ka zemestrīces grūdieni nākuši no apmēram desmit kilometru dziļuma, un tiek aprēķināts cunami risks. ASV Ģeoloģisko novērojumu centrs ziņojis, ka pēc sākotnējiem grūdieniem sekojuši arī citi, apmēram 7,8 magnitūdas stipri. Grūdieni bija jūtami arī Ankarā, 460 kilometrus no epicentra, un Kiprā. Tur nav saņemti ziņojumi par postījumiem.

Turcijas Sarkanā pusmēness biedrības vadītājs Kerems Kiniks (Kerem Kinik) medijam Haberturk sacīja: «Zemestrīce skāra reģionu, kur par to baidījāmies. Tur ir ļoti nopietni, plaši postījumi.» Viņš aicināja iedzīvotājus ziedot asinis.

Turcija ir viena no pasaules valstīm, kas ir pakļauta lielam zemestrīču riskam. 1999.gadā bojā gāja vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, kad 7,6 magnitūdas spēcīga zemestrīce skāra Izmitu. 2011.gadā Vanā notikusī zemestrīce izdzēsa vairāk nekā 500 dzīvības.

Lasiet arī: Turcija izsauc deviņu valstu vēstniekus sniegt paskaidrojumus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas