Ukraina apgalvo, ka Krievija izmanto “Starlink” okupētajās teritorijās; Masks noliedz pārdošanu Krievijai

Krievijas spēki okupētajā Ukrainā izmanto Īlona Maska (Elon Musk) uzņēmuma “SpaceX” ražotos “Starlink” termināļus satelīta internetam, svētdien, 11.februārī, paziņoja Ukrainas galvenā militārās izlūkošanas pārvalde (GUR), vēsta Reuters.

Komentārā plašsaziņas līdzekļiem departamenta preses pārstāvis Andrejs Jusovs ziņojis par gadījumiem, kad krievi ir izmantojuši “Starlink” ierīces, raksturojot situāciju kā sistēmisku.

GUR apgalvo, ka termināļus izmantojušas vienības, tostarp Krievijas 83.gaisa desanta brigāde, kas cīnās pie Kliščijivkas un Andrijivkas pilsētām Doņeckas austrumu reģionā.

Šis ir pirmais Ukrainas oficiālais paziņojums par Krievijas iespējamo “Starlink” izmantošanu.

Taču Īlons Masks (Elon Musk) svētdien publicētajā ierakstā vietnē “X” noliedza ziņojumus, ka “SpaceX” būtu pārdevusi “Starlink” termināļus Krievijai. Viņš apgalvoja: “Cik mums zināms, Krievijai tiešā vai netiešā veidā “Starlink” nav pārdoti.”

Masks šos apgalvojumus nosauca par kategoriski nepatiesiem.

GUR aģentūra paziņojusi, ka tā ir pārtvērusi divu karavīru iespējamo sarunu apmaiņu par termināļu uzstādīšanu, un kā pierādījumu dalījās ar audioierakstu “Telegram”. Tomēr GUR joprojām skaidrojot, kādā veidā Krievijas spēki ieguvuši termināļus – vai tos iegādājoties vai sagrābjot no Ukrainas spēkiem.

“Starlink” 8.februārī vietnē “X” norādījis, ka tā termināļi nedarbojās Krievijā un “SpaceX” nekad nav pārdevis vai tirgojis pakalpojumu tur, ne arī nosūtījis iekārtas uz Krieviju. Taču uzņēmums nekomentēja iespējamo termināļu izmantošanu okupētajās Ukrainas teritorijās.

Taču “Starlink” apliecinājis, ka gadījumā, ja tiek atklāts, ka termināļus izmanto sankcijām pakļautas puses, viņi veic izmeklēšanu un, ja tas apstiprinās, tos deaktivizē.

Lasiet arī: VIDEO | Putins intervijā Karlsonam: Krievija nav ieinteresēta uzbrukt Polijai vai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas