Ukraina galu galā varētu vest sarunas ar Krieviju

Ceturtdien, 2.maijā, publicētajā intervijā Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks ģenerālmajors Vadims Skibickis izteica pieņēmumu, ka Ukrainai zināmā brīdī būs jāiesaistās sarunās ar Krieviju, lai izbeigtu notiekošo konfliktu, lai gan prezidents Zelenskis vairākkārt ir izslēdzis sarunas ar Kremli, norādot, ka tās ir “neiespējamas” pēc Ukrainas reģionu aneksijas, ko 2022.gadā veica Krievija, ziņo “Reuters”.

Skibickis žurnālam “Economist” sacīja, ka galu galā būs nepieciešamas sarunas, kā tas notiek jebkurā karā.

“Ģenerālis Skibickis apgalvo, ka viņš neredz iespēju Ukrainai uzvarēt karā tikai kaujas laukā. Pat ja tai izdotos Krievijas spēkus atstumt līdz robežām – arvien attālāka perspektīva –, tas nebeigtu karu,” rakstīja žurnāls.

“Viņš saka, ka šādus karus var izbeigt tikai ar līgumiem.

Šobrīd abas puses cīnās par “visizdevīgāko pozīciju” pirms iespējamām sarunām. Taču viņš lēš, ka jēgpilnas sarunas var sākties ne agrāk kā 2025.gada otrajā pusē,” teikts izdevumā.

Zelenskis un citas amatpersonas ir paziņojušas, ka Krievija nav aicināta uz jūnijā Šveicē plānoto “miera samitu”, jo nav pārliecības, ka Maskava godprātīgi risinās sarunas.

Ārlietu ministrs Dmitro Kuleba šonedēļ atsevišķā intervijā žurnālam “Foreign Policy” atbalsoja Skibicka domas, norādot, ka jūnijā gaidāmajā samitā ir svarīgi apvienot valstis ar kopīgiem principiem un pieejām.

“Pēc tam var notikt saziņa ar Krieviju, un Krievija var iesaistīties sarunās. Jo tā ir taisnība: galu galā karu nevar izbeigt bez abām pusēm,” viņš tika citēts.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs ceturtdien sacīja, ka jūnija samits bez Krievijas klātbūtnes

nevarētu būt “nopietna konference ar nopietnām cerībām uz kaut kādiem rezultātiem”.

Zelenskis savā nakts video uzrunā ceturtdien jūnija sanāksmi raksturoja kā “praktiski pirmo reālo iespēju sākt taisnīga miera atjaunošanu”.

“Visām mūsu pozīcijām – gan kaujas laukā, gan diplomātijā, gan informācijas sfērā – tagad jābūt vienlīdz stiprām,” viņš sacīja, piebilstot, cik svarīgi ir līdzsvarot spēku, resursus, ieročus un vienotību ar partneriem, lai gūtu panākumus.

Lasiet arī: ASV piemēro simtiem sankciju Krievijai, uzmanību pievēršot Ķīnas uzņēmumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas