Ukraina gatavojas jaunam Krievijas uzbrukumam

Ukrainas aizsardzības ministrs, kurš drīzumā atstās amatu, paziņojis, ka Ukraina gatavojas jaunam uzbrukumam no Krievijas puses jau šomēnes, raksta britu raidorganizācija BBC.

Runājot ar medijiem, Oleksijs Rezņikovs informēja, ka ne viss rietumu bruņojums būs sasniedzis Ukrainu, bet valstij esot pietiekami rezervju, lai atturētu Krievijas spēkus no virzīšanās tālāk. Rezņikovs izteicās vien dažas stundas pirms tika paziņots, ka viņu amatā nomainīs kāds cits. Saskaņā ar Ukrainas politiķu teikto, tas varētu būt Ukrainas izlūkdienesta vadītājs Kirilo Budanovs. Pārmaiņas saistītas ar apsūdzībām korupcijā, kas ap Ukrainas valdību virmo pēdējās nedēļās. Rezņikovs noliedz, ka Aizsardzības ministrija būtu iegādājusies pārtiku armijas vajadzībām par mākslīgi paaugstinātu cenu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis jau atbrīvojis no amata vairākas augsta līmeņa amatpersonas, tā parādot, ka sākta plaša kampaņa pret korupciju.

Rezņikovs iepriekš norādījis, ka Krievija nav pilnīgi sagatavojusies veikt uzbrukumu, tomēr varētu mēģināt to darīt, lai simboliski atzīmētu gadu kopš kara sākuma. Viņš piebilda, ka Krievija centīsies pārņemt kontroli visā Donbasā, un virzīties uz priekšu Ukrainas dienvidu daļā. Amatpersona apstiprināja, ka ukraiņi no 6.februāra sāks apmācības tanku Leopard 2 lietošanai.

Ukraina arī noslēgusi darījumu par tālas darbības raķetēm, kas spēj sasniegt mērķi līdz 150 kilometru attālumā, bet sola tās neizmantot uzbrukumiem Krievijas teritorijai, tikai krievu pozīciju apšaudīšanai okupētajās Ukrainas teritorijās.

Rezņikovs norādīja, ka ir drošs par Ukrainas uzvaru, tomēr bez rietumu iznīcinātājiem tas prasīs daudz vairāk dzīvību.

Par spīti rietumu bruņojuma piegādei, Krievijas armija ir pavirzījusies uz priekšu Bahmutas apkārtē, un kaujās sūta arvien vairāk karavīru. Daudzviet kaujās piedalās arī algotņu grupējums Vāgnera grupa.

Zelenskis 5.februāra vakara uzrunā sacīja, ka Doneckā situācija ir ļoti smaga, bet ukraiņiem nav citas izvēles kā vien turpināt cīnīties un uzvarēt.

Lasiet arī: Karš Ukrainā: Putins salīdzina situāciju ar 2.pasaules karu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas