Ukraina meklē tehnoloģijas cīņai pret Krievijas lidrobotiem

Jūnija beigās Kijivas centrā, nostāk no nevēlamiem skatieniem, simtiem izgudrotāju un pētnieku tikās ar armijas amatpersonām, lai meklētu risinājumus cīņai ar Krievijas lētajiem lidrobotiem, kas joprojām apdraud Ukrainas pilsētas, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Ukrainas premjerministra vietnieks Mihailo Fedorovs sacīja: “Karš šodien ir tehnoloģisks, un izmaiņas tehnoloģijās un kaujas laukā notiek ik dienu.”

Reuters bija vienīgā ziņu aģentūra, kas bija aicināta piedalīties pasākumā, kurs augsta līmeņa armijas amatpersonas lika prātus kopā ar inženieriem un ekscentriskiem entuziastiem. Kāds no dalībniekiem ieradās, tērpies šortus un ar cepuri galvā, padusē nesot lielu lidrobotu.

Organizētāji sadalīja trīs miljonu dolāru lielu naudas balvu starp trim komandām, kas piedāvāja vislabākos lidrobotus

vai elektroniskās tehnoloģijas cīņai ar Krievijas raidītajiem Irānas izcelsmes lidorobotiem. To uzlidojumi ir masveidīgi, un lidroboti uzsprāgst, saduroties ar mērķi.

Maijā Krievija uzbruka Ukrainai ar rekordskaitu lidrobotu – oficiālā statistika ziņo par vairāk nekā 300 lidrobotiem. Elektroapgādes sistēmām tas ziemā varētu būt izaicinājums, jo pērn Krievija centās sagraut Ukrainas energoinfrastruktūru tieši ar uzbrukumiem no gaisa. Premjerministra vietnieks Oleksandrs Kubrakovs sacīja, ka Ukraina vēlas būt tam sagatavota.

Irāņu lidroboti lido tik zemu, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas tos ne vienmēr spēj pārtvert,

savukārt to navigācijas sistēma ir tik primitīva, ka nav izmantojamas elektroniskās ierīces, kas lidrobotus neitralizē, pārraujot to raidītos radiosignālus.

Rietumvalstis ir piegādājušas augsta līmeņa pretgaisa aizsaradzības sistēmas, bet Ukrainas amatpersonas norāda, ka 50 tūkstošus vērtu lidrobotu apkarošana ar vienu miljonu vērtām raķetēm nav ideālais variants.

Fedorovs norādīja, ka šāda pieeja ir ekonomiski neizdevīga, tādēļ jāmeklē lētāki veidi, ka iznīcināt krievu raidītos lidrobotus.

Kāds no pasākuma dalībniekiem Reuters pastāstīja, ka viņa komanda sagatavojusi kvadrokopteru, kas var pārvietoties, izmantojot gan propellerus, gan spārnus, un gaisā spēj pavadīt ilgāku laikunekā citi lidroboti.

Citas komandas savukārt bija pievērsušās iekārtām, kas var palīdzēt attālināti notriekt lidrobotus.

Lasiet arī: Iespējamais apdraudējums no Zaporižjas AES Latvijai ir niecīgs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas