Ukraina sāk izmantot ATACMS raķetes; Krievijas uzbrukumos Zaporižjā mirušie

Ukrainas spēki pirmo reizi izmantoja ASV piegādātās tālās darbības rādiusa ATACMS raķetes, nodarot ievērojamus postījumus diviem lidlaukiem Krievijas okupētajās teritorijās. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien, 17.oktobrī, paziņoja, ka raķetes “ir sevi pierādījušas”, ziņo Reuters.

Ukrainas bruņotie spēki visas dienas garumā bija izplatījuši ziņojumus par veiksmīgiem un precīziem triecieniem lidlaukiem pie Luhanskas Ukrainas austrumos un Berdjanskā dienvidos, pie Azovas jūras, kas ir Krievijas kontrolē.

“Šodien īpašs paldies ASV. Mūsu vienošanās ar prezidentu Baidenu tiek īstenota. Ļoti precīzi – ATACMS sevi pierādīja,” Zelenskis teica savā video uzrunā.

Ukraina apņēmās neizmantot ATACMS Krievijas teritorijā, taču atzina, ka

jaudīgās raķetes tiek uzskatītas par izšķirošu faktoru notiekošajā karā.

Ukrainas prezidenta padomnieks Mihails Podoļaks vietnē X (agrāk Twitter) paziņoja  par jauna kara posma sākumu, uzsverot, ka Ukrainas starptautiski atzītajās robežās Krievijas karaspēkam vairs nav drošu vietu.

Ukrainas amatpersonas skaidroja, ka ATACMS izvietošana varētu izjaukt iepriekš nepieejamās apgādes līnijas, gaisa bāzes un dzelzceļa tīklus, ko okupētajās teritorijās izmantoja Krievija.

Ukrainas spēki, lai gan sākotnēji neminēja ATACMS, ziņoja par deviņu helikopteru, pretgaisa aizsardzības raķešu palaišanas iekārtas, skrejceļu un cita aprīkojuma iznīcināšanu, tādējādi radot Krievijas spēkiem lielus zaudējumus.

Ukrainas rietumu sabiedrotie ir bijuši piesardzīgi attiecībā uz Ukrainas četrus mēnešus ilgajai pretuzbrukuma operācijai nepieciešamajām tālās darbības rādiusa raķetēm, bažījoties, ka varētu provocēt Krieviju. Precīzs Ukrainas rīcībā esošo ATACMS raķešu skaits joprojām nav zināms. Šīs raķetes galvenokārt ir paredzētas “dziļiem uzbrukumiem ienaidnieka otrās šķiras spēkiem”, teikts ASV armijas tīmekļa vietnē.

Reuters arī ziņo, ka naktī uz trešdienu, 18.oktobri, Ukrainas Zaporižjas reģionā vismaz divi cilvēki zaudēja dzīvību un vēl vismaz četri tika ievainoti Krievijas gaisa uzbrukumā daudzdzīvokļu mājai.

Zaporižjas reģiona gubernators Jurijs Malaško paziņoja, ka uzbrukumā, kas

nodarīja postījumus astoņām daudzdzīvokļu mājām, bija iesaistīta Krievijas raķete.

Notikuma vietā notiek meklēšanas un glābšanas operācijas, kā apstiprināja Zaporižjas pilsētas padomes sekretārs Anatolijs Kurtjevs.

Lasiet arī: Redut nomaina Vagner, palīdzot Krievijai izvairīties no mobilizācijas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas