Ukrainas lielākais mobilo sakaru operators piedzīvo kara laikā plašāko kiberuzbrukumu

Ukrainas lielākais mobilo sakaru tīkla operators Kyivstar plāno līdz trešdienai, 13.decembrim, atjaunot tīkla darbību pēc kiberuzbrukuma, kas kopš 2022.gada februāra, kad Krievija uzsāka karu, tiek uzskatīts par visnopietnāko, traucējot pakalpojumu sniegšanu un nodarot kaitējumu Kyivstar IT infrastruktūrai, tādējādi apdraudot brīdinājumu paziņošanu par iespējamiem Krievijas gaisa uzbrukumiem vairāk nekā miljonam cilvēku, ziņo Reuters.

Kyivstar vadītājs Oleksandrs Komarovs kiberuzbrukumu saistīja ar notiekošo karu ar Krieviju. Runājot valsts televīzijā, viņš sacīja, ka uzbrukums ir nodarījis ievērojamus zaudējumus uzņēmuma infrastruktūrai, kā rezultātā uzņēmumam nācies fiziski atslēgt pakalpojumus, lai novērstu tālāku ienaidnieka piekļuvi.

Komarovs neminējis, kurš Krievijas hakeru grupējums tiek turēts aizdomāts.

Viņš sacīja, ka uzbrukuma mērķis bijis destrukcija un kaitējums,

atzīstot, ka šis nav bijis pirmais mēģinājums uzlauzt telekomunikāciju operatora tīklu. Komarovs apliecinājis, ka lietotāju personas dati nav tikuši apdraudēti. 

Kyivstar ir 24,3 miljoni mobilo sakaru abonentu un vairāk nekā 1,1 miljons mājas interneta abonentu. Otrdien līdz 20.00 pēc vietējā laika jau daļēji bija atjaunota fiksēto līniju darbība.

Krievijas haktivistu grupējums Killnet Telegram kanālā uzņēmās atbildību par kiberuzbrukumu Kyivstar, taču pierādījumus nesniedza.

Saskaņā ar Reuters Ukrainas izlūkošanas aģentūra SBU izmeklējot iespēju, ka kiberuzbrukumu varētu būt veikuši Krievijas drošības dienesti. Ukrainas kiberdrošības aģentūrai tuvi avoti sacīja Reuters, ka uzbrukums tiek uzskatīts par valsts sponsorētu, un ir

pierādījumi par Krievijas kontrolētu datplūsmu, kas vērsta uz tīkliem.

Atsevišķi Monobank, lielākā Ukrainas maksājumu sistēma, piedzīvoja pakalpojumatteices uzbrukumu (DDoS), taču uzņēmuma līdzdibinātājs ziņojis, ka pēc uzbrukuma atvairīšanas viss tiek kontrolēts.

Turklāt PrivatBank un Oschadbank apstiprināja, ka Kyivstar darbības pārtraukums ietekmēja dažus bankomātus un karšu termināļus.

Kyivstar, kas pieder Veon, pēc kiberuzbrukuma sadarbojas ar tiesībaizsardzības iestādēm. Arī Veon veicot izmeklēšanu un patlaban nevarot izvērtēt finansiālo seku apmēru.

Lasiet arī: Sarkanā Krusta komiteja izdod noteikumus haktīvistiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas