Ukrainas Neatkarības dienas, 24.augusta, pasākumi Rīgā

Ukrainas patriotu sapnis par savu, brīvu un patstāvīgu valsti piepildījās, 1991.gadā sabrūkot Padomju Savienībai, kad 24.augustā tika pieņemta Neatkarības deklarācija. Šajā ceturtdienā svētkus atkal pamanāmi svinēs arī Rīgā.

Mūsu galvaspilsētā Ukrainas Neatkarības dienas pasākumi tiek rīkoti ar plašu Rīgas domes atbalstu, paredzot mākslas performances, zibakciju, koncertu un – 24.augusta vakarā, iestājoties tumsai – Brīvības pieminekļa izgaismošanu Ukrainas karoga krāsās.

Rīgas rātsnamā esošajā ukraiņu kopienas centrā Rīgas sirds no 24. līdz 29.augustam darbosies labdarības projekts Ukraina. Brīvības rezidence. Tas ir starptautisks latviešu un ukraiņu mākslinieku sadarbības projekts, kura mērķis ir apvienot dažādu valstu māksliniekus vienotā brīvības meklējumā, kā arī atbalstīt tos, kuriem karadarbības rezultātā ir nepieciešams garīgās veselības atbalsts.

Projekta apmeklētājiem būs iespējams pavadīt nakti līdzīgi, kā to nākas darīt Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas patvērumu no raķešu uzlidojumiem rod metro stacijās, baudīt gastronomisko performanci un klausīties lugas lasījumu. Projekta laikā radītos mākslas darbus ikviens varēs iegādāties labdarības izsolē. Vairāk informācijas par plānotajām norisēm pieejams projekta mājaslapā freedomua.world.

***

Tāpat ceturtdien, 24.augustā notiks biedrības Tavi draugi jau otro gadu organizētā zibakcija Saulespuķu ceļš, aicinot pievienoties tai ikvienu Latvijas iedzīvotāju un Latvijā mītošos ukraiņus. Zibakcijas centrālais elements ir saulespuķu pušķis, kas pulksten 15.30 sāks ceļu no Tavi draugu angāra Rīgā, Ventspils ielā 50, K-3, līdz Vērmanes dārza skatuvei, kur to pulksten 17.00 svinīgi nodos Ukrainas vēstniekam Latvijā Anatolijam Kucevolam.

Saulespuķu ceļa noslēgumā Vērmanes dārzā no pulksten 17.00 līdz 19.00 notiks labdarības koncerts Ukrainas armijas atbalstam, kas pulcēs Latvijas un Ukrainas māksliniekus. Tajā uzstāsies Varakuta, Timurs Vilcāns, Katrīna Gupalo ar grupu, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jačmenkina un Subscriptum, “Rigga Reggae”, Igo, Edgars Vilcāns, Queentessence un Rihards Saule. Koncertu atklās Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols un Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.

Koncerts noslēgsies ar zibakciju Vienotības ķēde, kuras laikā visi klātesošie apvienosies pie 30 metrus gara Ukrainas karoga. Apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt teltis ar ukraiņu precēm un nogaršot ukraiņu ēdienus. Tāpat Tavi draugi vēsta, ka “24.augustā esam sagatavojuši vizuālu pārsteigumu Latvijā mītošajiem ukraiņiem un Latvijas iedzīvotājiem, ko, ceram, ka pamanīs un novērtēs plaša auditorija”.

Biedrība Tavi draugi ziņo, ka tā uz Ukrainu pērn nosūtīja palīdzību apmēram piecu miljonu eiro apmērā un sniedza atbalstu tūkstošiem kara bēgļu Latvijā, arī viņiem palīdzot  Latvijas – Krievijas robežpunktos. Biedrības apvieno aptuveni 5 000 brīvprātīgo – uzsverot, ka tie ir dažādu tautību cilvēki.

[Diemžēl biedrības iecere ir kļuvusi “kontrversāla”: Ukrainas vēstniecība Latvijā nevēlas, lai Vērmanes dārza svētkos piedalītos Krieviju 2008.gadā pametušais uzņēmējs Jevgēņijs Čičvarkins. Viņš iestājas pret Krievijas agresiju un vada labdarības biedrību Common Ground, kas sadarbojas ar Taviem draugiem. Pamatojums – uzņēmēja Krievijas pilsonība.]

Savukārt pulksten 20.00 Vērmanes dārza estrādē – tur rīkoto vasaras bezmaksas koncertu programmas ietvaros – gaidāma leģendārās rokgrupas Pērkons uzstāšanās. 

***

Ukrainas neatkarības dienā 24.augustā  ukraiņu tautas stīgu instrumenta – bandūras – virtuoze Darja Leleko un čellists Kāris Auzāns uzstāsies ar īpašu koncertprogrammu Spogulis spogulī – Grīziņkalna parkā pulksten 16.00 un Klusā dārza daļā, kam dots Ukrainas dārza vārds, pie Jēkabpils ielas pulksten 18.00. [ Pēdējie divi koncertprogrammas koncerti notiks 31.augustā Dzegužkalnā 16.00 un Arkādijas parkā pulksten 18.00.]

Koncertos duets izpildīs gan latviešu, gan ukraiņu tautas mūziku, Ukrainas ebreju tautas mūziku, ukraiņu garīgo mūziku un Kārļa Auzāna orģinālmūziku. Koncerti ir pieejami ikvienam bez maksas un tiek īstenoti ar Rīgas domes līdzfinansējumu 2023.gada Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros.

Lasiet arī: Tiesībsargs nav konstatējis “naida kurināšanu” LNB apskatāmajā Ukrainas mākslinieku izstādē

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas