Ukrainas prezidents cer uz otro samitu novembrī, apgalvo, ka Krievijai tajā jāpiedalās

Prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien, 15.jūlijā, paziņoja, ka viņa mērķis ir līdz novembrim sagatavot plānu, kas ļautu Kijivai rīkot otro starptautisko samitu par viņa redzējumu par mieru Ukrainā, un viņš norādīja, ka tajā būtu jāpiedalās Krievijas pārstāvjiem, ziņo “Reuters”.

Pirmajā samitā, kas pagājušajā mēnesī notika Šveicē, piedalījās 92 valstu pārstāvji, bet Krievija, kas teica, ka samits ir neveiksme, netika uzaicināta.

“Es izvirzīju mērķi, ka novembrī mums būs pilnībā gatavs plāns,” preses konferencē Kijivā sacīja Zelenskis.

“Es domāju, ka Krievijas pārstāvjiem vajadzētu piedalīties otrajā samitā.”

Pēc atgriešanās no NATO samita Vašingtonā, kur prezidents Zelenskis apsprieda iespējamās diplomātiskās sarunas ar ASV amatpersonām tās uzsvērušas, ka lēmums par miera sarunām ir Ukrainas ziņā.

“Mēs vienmēr esam atbalstījuši diplomātiju, kad Ukraina būs gatava, bet līdz šim nav bijis skaidrs, ka Kremlis ir gatavs reālai diplomātijai,” preses brīfingā sacīja ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers (Matthew Miller).

Krievijas ārlietu ministra vietnieks pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Maskava nepiedalīsies nākamajā samitā. Taču Kremlis nav bijis tik kategorisks un norādījis, ka “nav precīza satura” attiecībā uz ideju par otru samitu.

Pirmajā samitā tika apspriesti trīs Zelenska miera “formulas” punkti – pārtikas drošība, kodoldrošība un karagūstekņu un bērnu atbrīvošana. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka otrajā samitā tiks apspriests plāns, ko iepriekš izstrādājušas desmitiem valstu, kas sadalītas darba grupās.

Zelenskis paziņoja, ka jūlija beigās vai augusta sākumā amatpersonas, visticamāk, tiksies Katarā, lai apspriestu energoapgādes drošību, augustā – Turcijā, lai apspriestu pārtikas drošību, un septembrī – Kanādā, lai risinātu jautājumus par karagūstekņiem un bērniem.

Tikmēr Krievijas spēki guvuši panākumus Ukrainas austrumos, izmantojot savu skaitlisko un bruņojuma pārsvaru. Taču Ukrainas aizsardzību ir nostiprinājušas nesenās Rietumu bruņojuma piegādes, un gaidāms, ka Ukraina drīzumā saņems no sabiedrotajiem pirmos iznīcinātājus F-16. Zelenskis neatklāja, cik daudz to būs, norādot, ka, lai gan F-16 pastiprinās Ukrainas spēkus, ar to skaitu nepietiks, lai cīnītos vienā līmenī ar Krievijas gaisa spēkiem.

Kijiva ir arī pastiprinājusi mobilizācijas centienus, lai bruņotajos spēkos iesaistītu vairāk civiliedzīvotāju.

Zelenskis sacīja, ka militārpersonas viņu ir informējušas, ka “viss notiek saskaņā ar plānu”, bet, ka ir nepieciešams paplašināt kaujas apmācību, norādot, ka apmācību vietu ir par maz un “pašlaik tās tiek paplašinātas”.

Lasiet arī: Mamikins izsludināts starptautiskajā meklēšanā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas