Ungārijas Orbāna pirmā kara laika vizīte Kijivā noslēdzas ar ieceri par divpusējo attiecību līgumu ar Ukrainu

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban), kurš asi kritizē Rietumu militāro palīdzību Ukrainai, otrdien, 2.jūlijā, negaidīti apmeklēja Kijivu, lai piedalītos sarunās ar prezidentu Volodimiru Zelenski, abiem līderiem vienojoties strādāt pie dekrēta, lai risinātu divpusējos jautājumus un uzlabotu Ungārijas un Ukrainas attiecības, ziņo “European Pravda

Orbāns ieradās dienu pēc tam, kad Ungārija uz sešiem mēnešiem pārņēma Eiropas Savienības Padomes rotējošās prezidentūras pienākumus. Šī bija viņa pirmā vizīte Kijivā vairāk nekā desmit gadu laikā.

Kā ziņots, abi līderi pēc tikšanās Kijivā uzsvēra, ka šī tikšanās ir kļuvusi par svarīgu soli, lai atrisinātu ilgstoši uzkrātās problēmas.

Zelenskis sacīja, ka tikšanās laikā viņi apsprieduši galvenos divpusējo attiecību aspektus, tostarp tirdzniecību, pārrobežu sadarbību, infrastruktūru un enerģētiku, kā arī humānos jautājumus, kas ietekmē abu valstu iedzīvotāju dzīvi.

“Mūsu dialoga saturs par visiem aktuālajiem jautājumiem var kļūt par pamatu turpmākajam divpusējam dokumentam starp mūsu valstīm,

kas regulētu mūsu attiecības un balstītos uz savstarpēju pieeju valstu attiecībās,” sacīja Zelenskis.

Ungārijas premjerministrs Orbāns, kurš runāja pēc Zelenska, uzsvēris Ukrainas centienus virzīt prezidenta Zelenska miera vīziju, vienlaikus ierosinot par prioritāti izvirzīt uguns pārtraukšanu, lai paātrinātu miera sarunas ar Krieviju, Zelenskim to nekomentējot. Taču arī Orbāns uzskatīja, ka sarunas ir pietuvinājušas abas valstis līguma parakstīšanai.

“Mēs cenšamies izbeigt visus iepriekšējos strīdus un koncentrēties uz nākotni. Mūsu mērķis ir sakārtot attiecības starp mūsu valstīm, mēs vēlamies parakstīt globālu vienošanos par sadarbību ar Ukrainu, līdzīgu tiem, kas parakstīti ar citām Ungārijas kaimiņvalstīm,” paziņoja Orbāns.

Kā arī Ungārijas premjerministrs uzsvēra Ungārijas gatavību palīdzēt modernizēt Ukrainas ekonomiku un solīja tai atbalstu Ungārijas ES prezidentūras laikā.

“Es novēlu Ukrainai visu to labāko, un mūsu prezidentūras laikā mēs jums palīdzēsim, kā vien spēsim,” viņš piebilda.

Vizītes priekšvakarā Orbāns solīja spert “pirmos soļus”, lai palīdzētu panākt mieru Ukrainā. Viņš paskaidroja, ka Ungārijas mērķis prezidentūras laikā ir risināt problēmas, ar kurām saskaras ES.

Ungārijas valdības preses pārstāvis apstiprināja, ka miera panākšana būšot svarīgākais sarunu temats Kijivā.

Lasiet arī: Ukraiņiem nodos Valsts robežsardzes īpašumā esošus 87 dažādus transportlīdzekļus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas