Uz Hersonu nosūtīta RD ziedotā ūdens attīrīšanas sistēma

Rīgas dome (RD) ziņo, ka pirmdien, 7. augustā, ceļu no Rīgas uz Hersonas apgabalu Ukrainā sāka biedrības TEV par galvaspilsētas pašvaldības ziedojumu iegādātā un Latvijā izgatavotā ūdens attīrīšanas sistēma.

Tā palīdzēs Kahovkas HES uzspridzināšanas izraisītajos plūdos cietušajiem iedzīvotājiem attīrīt ķīmiski piesārņoto ūdeni ikdienas vajadzībām. Stacija ir pārvietojama un izmantojama kritiskākajās vietās, kur nepieciešams tīrs ūdens. Sistēma ir aprīkota ar dīzeļģeneratoru, kas nodrošina iekārtas darbībai nepieciešamo elektrību.

Iekārtas ūdens filtrēšanas ražība ir 3000 litru stundā, ūdens padeves ražība ir 2000 litru stundā, un tajā iespējams uzglabāt 5000 litrus ūdens. Sistēmu lietojot atbilstoši, tā varēs kalpot 10 gadus.

tĀs izgatavošana izmaksĀja 60 000 eiro.

Okupanti 6.jūnijā uzspridzināja Kahovkas aizsprostu, kā rezultātā ķīmiski piesārņots ūdens applūdināja plašas teritorijas gar Dņepras upi, tostarp arī Hersonas pilsētu. Tāpēc Rīgas dome 14.jūnijā lēma piešķirt 100 000 eiro biedrībai “TEV” ūdens attīrīšanas aprīkojuma iegādei un nogādāšanai Hersonā.

Pirmā krava ar dažādu nepieciešamo aprīkojumu no Rīgas uz Hersonu tika nosūtīta jau 16.jūnijā. Biedrības pārstāvji paši plāno pavadīt sūtījumu uz Hersonu, lai papildus aizvestu vēl citas nepieciešamās palīdzības preces.

Sistēma ir ievietota jūras konteinerā, lai to varētu pārvietot gan pa sauszemi, gan pa ūdeni. Konteineru – tāpat kā pērn un šī gada sākumā SIA Rīgas satiksme Kijivai dāvinātos autobusus – rotā Beatrises Birinas zīmējums, kuru 2022.gada februārī uz mēbeļu salona “KATE” sienas Čiekurkalnā uzgleznoja grafiti mākslinieks Dainis Rudens.

Ūdens, kas appludināja plašas teritorijas, ir piesārņots ar toksiskām ķīmiskām vielām, kas ilgstoši saglabājas gan ūdenstilpēs, gan augsnē. Bez īpašas attīrīšanas tas nav izmantojams ne uzturā, ne saimniecībā. Tāpēc biedrība TEV plāno uz Hersonu septembrī sūtīt vēl vienu ūdens attīrīšanas sistēmu, un aicina ikvienu, kas vēlas palīdzēt, tai ziedot portālā ziedot.lv.

Lasiet arī: VIDEO| Krievijai sagraujot Kahovkas HES, Ukrainā gājis bojā 31 cilvēks

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas