Vācijā pieaug bažas par uzbrukumiem politiķiem; Berlīnē uzbrukts vadošajai politiķei

Policija trešdien, 8.maijā, ziņoja, ka Berlīnes senatorei un bijušajai pilsētas mērei Franciskai Gifejai (Franziska Giffey), kanclera Olafa Šolca (Olaf Scholz) partijas augsta ranga amatpersonai, kādā Berlīnes bibliotēkā otrdien uzbrucis vīrietis ar maisiņu, kurā bijis ciets priekšmets, tādējādi viņa kļuvusi par jaunāko mērķi virknē uzbrukumu Vācijas politiķiem, ziņo “Reuters”.

Viņa guvusi vieglus ievainojumus un uz īsu brīdi tika hospitalizēta, un notiekošajā izmeklēšanā iestādes ir identificējušas aizdomās turamo.

Otrdienas uzbrukums sakrita ar valsts ministru ārkārtas sanāksmi, kurā

pēc vairākiem verbāliem un fiziskiem uzbrukumiem tika aicināts pastiprināt politiķu aizsardzību.

Tajā pašā dienā atsevišķā incidentā Drēzdenē tika aizturētas divas personas pēc tam, kad kampaņas plakātu izvietošanas laikā tika uzbrukts Zaļās partijas biedram, paziņoja policija, piebilstot, ka aizdomās turamie, kuri iepriekš tika redzēti kādā grupā netālu, saucam Hitlera saukļus, grūstīja partijas biedru, spļāva uz viņu un norāva divus plakātus.

Incidenti notika dažas dienas pēc tam, kad cits Šolca sociāldemokrātu deputāts Matiass Eke (Matthias Ecke) plakātu izvietošanas laikā tika piekauts, kā rezultātā viņam bija nepieciešama operācija. Uzbrukumu nosodīja gan Vācijā, gan Eiropas Savienībā.

Gifeja paziņojumā sociālajos plašsaziņas līdzekļos nosodīja kultūru, kas vērsta pret politiski aktīvām personām, nosaucot šos uzbrukumus par nepamatotiem un nepieņemamiem.

Valdības dati liecina, ka kopš 2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām uzbrukumi politiķiem Vācijā ir dubultojušies, un

2023.gadā, salīdzinot ar 2022.gadu, to skaits ir pieaudzis par 53%.

Par pieaugošo politisko vardarbību politiķi vaino galēji labējās partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) atdzimšanu, kuras atbalsts pēdējos gados ir pieaudzis.

AfD līdzpriekšsēdētāja Alise Veidela (Alice Weidel) kritizēja mēģinājumus politizēt uzbrukumus, norādot, ka AfD politiķiem un biedriem arī bieži uzbrūk.

Saksijas federālās zemes premjerministrs Mihaels Krečmers (Michael Kretschmer) pielīdzināja uzbrukumus politiķiem Vācijas vēstures tumšākajam laikmetam nacistu laikā, bet iekšlietu ministre Nensija Fēzere (Nancy Faeser) apsolīja risināt šādas vardarbības problēmu, apsverot pasākumus, kas pastiprinātu likumus pret šādiem uzbrukumiem.

Lasiet arī: Pāris nedēļas pēc iznākšanas no cietuma vīrietis izspārda ziedus Brīvības pieminekļa pakājē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas