Valdība atbalsta norvēģu pretkuģu raķešu sistēmas iegādi

Aizsardzības ministrija ziņo, ka otrdienas, 2. maija, sēdē Ministru kabinets atbalstīja pretkuģu raķešu sistēmas Naval Strike Missile iegādi. Šis Norvēģijā radītais ierocis spēj “pats atrast” iznīcināmo mērķi.

“Šīs raķešu sistēmas iegāde iezīmē bruņoto spēku pāreju uz jaunām aizsardzības spējām ar lielāku uguns jaudu un mērķu iznīcināšanas rādiusu, un tas būtiski stiprinās Latvijas krasta aizsardzību,” uzsver aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmu iegādē sniedz ASV.

Ņemot vērā, ka Naval Strike Missile pretkuģu raķešu sistēma būs pilnīgi jauna Nacionālo bruņoto spēku spēja, ASV plāno nodrošināt atbalstu arī karavīru apmācībā sistēmu lietošanai un uzturēšanai. Vienas – līdz 400 kg smagās un līdz četriem metriem garās, ar 120 kilogramu kaujas galviņu aprīkotās – raķetes cena ir apmēram 2 miljoni eiro (2021). 

Naval Strike Missile ir elastīga pretkuģu raķešu sistēma, tā spēj “ietekmēt” kā jūras, tā arī sauszemes mērķus līdz pat 185 kilometru attālumā. Šo raķešu sistēmu kopš 2012.gada jau lieto vairākas NATO dalībvalstis – ASV, Polija, Vācija, pati Norvēģija, Rumānija, Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande. To ir izvēlējušās arī Austrālija, Indonēzija un Malaizija.

Plānots, ka šīs raķešu sistēmas Latvijai piegādās pēc 2025. gada.

Jau ziņots, ka 2022. gada aprīlī Saeima atbalstīja grozījumus Aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot līdz 2025. gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku raķešu programmā tika iezīmētas prioritāri attīstāmās spējas – pretkuģu raķešu sistēmas, vidējās darbības pretgaisa aizsardzība un raķešu artilērija. Piešķirtais papildu finansējums paātrina Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots.

Lasiet arī: Piecos gados Krievija varētu uzkrāt ekipējumu un koncentrēt militāros spēkus, brīdina Mūrniece

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas