Valdības pirmajās 100 dienās pārtikas ražotāji redz gan pozitīvo, gan nepatīkamus signālus

Ministru kabineta (MK) darbības pirmajās 100 dienās ir iezīmējušās gan pozitīvas iezīmes, gan nepatīkami signāli, norādīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Tostarp viņa pozitīvi vērtēja faktu, ka valdība ātri pieņēmusi valsts budžetu, bet norādīja, ka pilnvērtīgāk darbus varēs novērtēt rudenī. Patlaban, viņas ieskatā, valdība ir stabila, bet

darbs norit «pa sliedēm, kuras sagatavoja iepriekšējais MK sastāvs».

Šure arī uzsvēra, ka pārtikas nozarei ir svarīgi kā valdība atbalstīs eksportējošos uzņēmumus un kā tiks saglabāta Latvijas ražotāju konkurētspēja eksporta tirgos kontekstā ar energoresursu cenām un nodokļu politiku, tostarp kādi būs atbalsta mehānismi.

Viņa atzīmēja, ka labākā sadarbība pārtikas nozarei ir ar Zemkopības ministriju un Ekonomikas ministriju, bet vērtējot Finanšu ministrijas (FM) pakļautībā esošās Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) rīcību, brīžiem rodas iespaids, ka uzņēmēji nevar paļauties uz konstruktīvu sadarbību ar ierēdņiem.

«Mums nav pieņemami, ka CFLA no sadarbības iestādes arvien vairāk kļūst par prokuratūru.

Šobrīd aģentūra faktiski mēģina apturēt jaunu produktu izstrādi un ieviešanu Kompetenču centru programmā,

izdomājot arvien jaunas prasības visu nozaru Kompetenču centriem un aizturot Eiropas Savienības (ES) maksājumus Latvijas uzņēmējiem,» skaidroja Šure.

Viņa uzsvēra, ka FM vajadzētu apzināties, ka birokrātiski šķēršļi ES fondu apguvei uzņēmējdarbībā vistiešākajā veidā ietekmēs nodokļu ieņēmumus valsts kasē, uzņēmumu konkurētspēju ārējos tirgos un eksporta izaugsmi.

Tāpat Šure piebilda, ka negatīvu pieskaņu valdības darbam un tēlam radījis armijas pārtikas iepirkums, kas raisījis aizdomas par iespējamām shēmošanām un nelikumībām liela mēroga valsts iepirkumos.

Savukārt, vērtējot valdības reakcijas ātrumu uz nozarei svarīgiem jautājumiem, Šure secināja, ka ministri ir gatavi ātri risināt problēmas, bet ministriju ierēdņu birokrātija ir pārāk smagnēja valsts ekonomikai. Viņa uzsvēra: 

«Reakcijas ātrums, risinot mūsu ražotājiem svarīgus jautājumus, jāpalielina vairākkārt!»

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiska organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāvot vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus.

Lasiet arī: Rajevska ieskatā, valdība spēj veiksmīgi strādāt nelielā vairākumā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas