VDD aicina apsūdzēt organizācijas DVS Urantija līderus par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu

Valsts drošības dienests (VDD) 13.aprīlī rosināja prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret trīs organizācijas DVS Urantija līderiem par Krievijas sāktā kara Ukrainā attaisnošanu un slavināšanu, kā arī nacionālā un etniskā naida provocēšanu,  informē VDD.

Publiskajā telpā izskanējusī informācija liecina, ka viena no personām ir Aivis Vasiļevskis, savukārt otra – Ventis Vasiļevskis.

Minētās darbības veiktas organizācijas rīkotajos publiskajos pasākumos un izplatītajos ideoloģiskajos materiālos.

VDD rosina izvirzīt apsūdzības organizācijas vadībai un aktīvākajam dalībniekam.

Kriminālprocesu pret dziedniecības centra “DVS Urantija” pārstāvjiem VDD sāka pagājušā gada 1.martā, pamatojoties uz Krimināllikumu par noziegumu pret mieru un kara noziegumu iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī nacionālā un etniskā naida vai nesaticības iespējamu izraisīšanu, ko veikuši organizācijas atbildīgie darbinieki, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

VDD izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka

organizācijas līderi mērķtiecīgi un sistemātiski izplatīja ideoloģiju, kas ir vērsta uz Krievijas militārās agresijas Ukrainā attaisnošanu un slavināšanu, kā arī naida izraisīšanu pret ukraiņiem, Ukrainas iedzīvotājiem, ebrejiem un romiem.

Savu ideoloģiju organizācijas līderi ir sludinājuši gan organizācijas rīkotajos ezotēriska rakstura pasākumos, gan e-pastā nosūtītos materiālos, gan publikācijās sociālajos medijos Facebook un Telegram un vairākās speciāli izveidotās tīmekļvietnēs. Organizācijai bija vairāki desmiti biedru, kas regulāri piedalījās tās rīkotajos pasākumos.

Tāpat organizācijas līderu publiskajos izteikumos VDD ir fiksējis Otrajā pasaules karā pastrādāto noziegumu pret ebrejiem un romiem attaisnošanu, kā arī antisemītisma atbalstīšanu.

Firmas.lv informācija liecina, ka Rīgā, Elizabetes ielā reģistrētā SIA DVS Urantija pieder Līgai Gusevai un Skaidrītei Aleksejevai. Uzņēmums 2020.gadā apgrozījis 5897 eiro un strādājis ar 2589 eiro zaudējumiem.

Savukārt 2021.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 24 909 eiro, bet peļņa – 649 eiro.

Pērn SIA DVS Urantija apgrozījums sasniedza 18 270 eiro, gūstot peļņu 11 840 eiro apmērā.

DVS Urantija par sevi mājaslapā raksta, ka 2002.gada sākumā neliela dziednieku grupiņa apvienojās dziedināšanai grupā, jo šajā laikā, kad planēta pāriet nākamajā evolūcijas posmā un Zemi sāk apstarot kosmosa dažāda veida pastiprinātas enerģijas, dziedniekam visu vienatnē ir tikpat kā neiespējami apgūt un pielietot.

DVS Urantija piedāvā dziedināšanas seansus un Tibetas dziedošo trauku skaņas masāžas seansus. “Labprāt kontaktējamies ar visiem cilvēkiem, kuri izprot vai vēlas izprast šā brīža planētas Zeme pāreju uz jauno evolūcijas posmu ar kosmisko transformējošo uguns enerģiju,” teikts centra mājaslapā.

Centrā DVS Urantija darbojas arī “dziednieks” Ventis Vasiļevskis, kurš pēc masu medijos izskanējušās informācijas esot Aivja Vasiļevska tēvs.

2014.gada septembrī Latvijas Televīzijas raidījums De facto ziņoja, ka toreizējā Saeimas deputāta amata kandidāte, partijas No sirds Latvijai līdere Inguna Sudraba apmeklē garīgās attīstības un dziedniecības centru DVS Urantija, kas paralēli dziedniecībai un meditācijai slavinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kā “gaismas dvēseli” un Krieviju kā “visbrīvāko no Zemei naidīgo civilizāciju okupācijas”.

Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par tādām darbībām, kā kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci attaisnošana un slavināšana, aicinājumiem uz genocīdu vai agresīvu karu, darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu, kā arī aicinājumiem vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti vai teritoriālo vienotību.

Lasiet arī: Pēc slepkavības Jēkabpilī kādam ir jāatkāpjas, piedāvā Ašeradens

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas