VDD lūdz izvirzīt apsūdzību noziedzīgā grupējuma Baltijas antifašisti izveidotājiem

Valsts drošības dienests (VDD) informē, ka tas otrdien, 10.oktobrī,  ir rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas Baltijas antifašisti vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos.

Sevi par “Baltijas antifašistiem” dēvējošā personu apvienība aizvadītā gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas ziņojumapmaiņas platformā Telegram.

Viena no iesaistītajām personām ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca. Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka iesaistīti ir arī divi zināmāki dažādu prokremlisku organizāciju aktīvisti – Aleksandrs Žguns un Staņislavs Bukains.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem Baltijas antifašistiem VDD sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas Baltijas antifašistu noziedzīgas darbības kā  neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem,

Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana,

kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā. VDD ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Par noziedzīgas organizācijas vadīšanu un piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos

var piemērot mūža ieslodzījumu

vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Kopš izveides brīža noziedzīgā organizācija tās izveidotos Telegram kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmantoja dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām.

Noziedzīgās organizācijas veidotajos kanālos regulāri tika publicēti aicinājumi vākt informāciju par Latvijas valsts amatpersonām, valsts pārvaldes institūciju darbiniekiem, valsts drošības iestāžu darbiniekiem, Latvijas bruņoto spēku amatpersonām, Ukrainas pusē karojošajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kā arī citām fiziskām un juridiskām personām, kas ar savu darbību vērsušās pret Krievijas agresiju.

Lasiet arī: Lai nepieļautu cilvēku “plūdus”, MK slēdz Vientuļu robežpāreju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas