Vēlēšanas Somijā noslēgušās; uzvar konservatīvie

Somijas konservatīvās partijas līderis Peteri Orpo (Petteri Orpo) uzvarējis spriedzes pilnā sacensībā parlamenta vēlēšanās, un viņa partija ieguvusi visvairāk mandātu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Nacionālās Koalīcijas partijas līderis ieguvis 20,8% balsu, aiz sevis atstājot populistisko, labēji orientēto Somijas partiju un centriski kreisos spēkus. Populisti ieguvuši 20,8% balsu, savukārt pašreizējās premjerministres Sannas Marinas (Sanna Marin) partija ieguva 19,9% vēlētāju atbalstu.

Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām, premjerministre joprojām bauda plašu atbalstu un tiek slavēta par Somijas virzīšanu NATO virzienā un veiksmīgo valsts vadīšanu cauri Covid-19 pandēmijai. Marina atbalstītājiem sacīja: «Apsveikumi vēlēšanu uzvarētājiem, apsveikumi nacionālajai Koalīcijas partijai, apsveikumi Somijas partijai. Demokrātija ir teikusi savu vārdu.»

Mēnešiem ilgi visas trīs partijas aptaujās uzrādīja gandrīz identiskus rezultātus, un

vēlēšanu iznākums daudz neatšķiras no prognozēm.

Orpo sacīja: «Es domāju, ka Somijas iedzīvotāji vēlas pārmaiņas. Viņi vēlas pārmaiņas, un es uzsākšu atvērtas sarunas ar visām partijām.»

Somijas partijas līdere Rīka Pura (Riikka Purra) apsveica savu centriski labējos konkurentus, un arī pati bija apmierināta ar vēlēšanu rezultātiem, kuri ir labākie viņas partijas vēsturē. Partija uzsvēra savus panākumus, esot līdera lomā lielākajā daļā Somijas reģionu, un Pura ieguva vairāk balsu nekā jebkurš cits kandidāts. Analītiķi izcēluši partijas pievilcību jaunākās paaudzes vēlētāju acīs, jo tā plaši izmantoja sociālos tīklus, piemēram, TikTok.

Tikmēr trīs citas aizejošās koalīcijas partijas – Centra partija, Kreiso alianse un Zaļā partija – piedzīvoja sāpīgu zaudējumu.

Marina kļuva par pasaules jaunāko līderi, kad 2019.gadā 33 gadu vecumā kļuva par premjerministri un vadīja piecas koalīcijas partijas. Premjerministres prasmei atbilstoši reaģēt uz Krievijas iebrukumu Ukrainā bija svarīga, tomēr

šajās vēlēšanās izšķirošie punkti bija valsts ekonomika un parādi;

iestāšanos NATO atbalsta visas lielās partijas.

Pašreizējā premjerministre Somijā ir pretrunīgi vērtēta. Jo īpaši viedokļu sadursmi izsauca pērn publiskots video, kurā bija redzamas Marinas izklaides brīvajā laikā. Viņas atbalstītāji norādīja, ka diskusija aizgājušas seksisma virzienā.

Orpo nepiemīt neviena no Marinas «rokzvaigznes» īpašībām. Sabiedriskā medija YLE politikas žurnālists Mati Koivisto (Matti Koivisto) sacīja: «Viņš ir politiķis – karjerists. Viņš ir šajā spēlē jau no 1990.gadiem, un ir stabils un mierīgs. Kritiķi norāda, ka varbūt pārāk mierīgs un neizteiksmīgs, bet arī tas Somijā diezgan labi strādā.»

Šī konservatīvajiem būs pirmā iespēja veidot valdību,

un, ja viņiem izdosies izveidot koalīciju, Orpo kļūs par nākamo premjerministru. Turku Universitātes profesors Vess Varess (Vesa Vares) norādīja, ka politiķis ir mazāk aizraujošs nekā Marina, un ļoti mērens: «Tāds kā sapņu znots.»

Somijas proporcionālās pārstāvniecības sistēma nosaka, ka Orpo būs jāizkārto vairāk nekā 100 vietas parlamentā, kurā kopā ir 200 deputāti, lai varētu vadīt valsti, un tas nebūs vienkārši. Viņam ir divas iespējas: veidot koalīciju ar Somijas partiju, vai mēģināt panākt vienošanos ar Marinas sociāldemokrātiem. Varess skaidroja, ka Somijas partija ir sarežģīts partneris pieredzes trūkuma dēļ un partijā ir deputāti, kurus neapmierina nekas. Viņš piebilda: «Visdabiskāk būtu veidot koalīciju ar sociāldemokrātiem. Bet Marina piederēja pie partijas kreisā spārna, un ir skaidrs, ka viņai nepatīk konservatīvie.»

Politikas pētniece Jenni Karimaki (Jenni Karimaki) norādīja, ka sociāldemokrātu izjūtas šobrīd ir pretrunīgas. Lai gan partijai izdevies iegūt lielāku vietu skaitu parlamentā, tā nespēja iegūt pilnīgu uzvaru un nostiprināt turpmāku vadību. Pētniece piezīmēja, ka Somijas politiskā kultūra tomēr ir ļoti elastīga un slavena ar spēju diskutēt un panākt kompromisus.

Lasiet arī: Turcijas parlamenta lēmums «dod zaļo gaismu» Somijas uzņemšanai NATO

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas