VIDEO | Baidens atliek braucienu uz Vāciju un Angolu, vētrai “Miltons” tuvojoties Floridai

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) atlika šonedēļ paredzēto braucienu uz Vāciju un Angolu, izvēloties palikt ASV, lai reaģētu uz viesuļvētru “Miltons”, otrdienas, 8.oktobra, rītā paziņoja Baltais nams, vēsta “Politico”.

“Es uzskatu, ka šobrīd nevaru būt ārpus valsts,” Baidens sacīja žurnālistiem, brīdinot, ka “Miltons” varētu būt vissmagākā viesuļvētra, kas skārusi Floridu vairāk nekā gadsimta laikā.

Baidens bija plānojis ceturtdien doties divu dienu vizītē uz Vāciju, kurā bija paredzētas tikšanās ar kancleru Olafu Šolcu (Olaf Scholz) Berlīnē un Ramšteinas samits ar citiem starptautiskajiem līderiem, tostarp Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, par Krievijas karu Ukrainā. Prezidenta tālākā vizīte Angolā bija paredzēta, lai izpildītu viņa solījumu apmeklēt Āfriku pirms viņa pilnvaru termiņa beigām.

Taču “Miltons”, kas nu kļuvis par 5.kategorijas viesuļvētru un turpina pastiprināties, plosās Meksikas līcī, trešdien un ceturtdien varētu satricināt Floridas līča piekrasti.

Federālā valdība pēdējās pāris dienas ir veltījusi resursu izvietošanai un aicinājusi iedzīvotājus evakuēties pirms vētras, kas, kā liecina prognozes, visticamāk, kļūs par katastrofālu vētru reģionā.

“Evakuējieties tūlīt,” sacīja Baidens. “Tas ir dzīvības un nāves jautājums.”

Vētra virzās caur Meksikas līci no rietumiem uz austrumiem un, paredzams, ka lielā daļā Floridas līča piekrastes vētra radīs dzīvībai bīstamu ūdens līmeņa kāpumu, kas sasniegs trīs metrus vai vairāk.

 

Paredzams, ka vētra ieradīsies Floridā vien dažas dienas pēc tam, kad viesuļvētra “Helēna” izpostīja vairākas dienvidu štatu daļas. Atjaunošanas darbi joprojām turpinās.

Nav skaidrs, vai ceļojums, kas jau tā ir netipiski ieplānots tikai četras nedēļas pirms prezidenta vēlēšanām, tiks pārcelts. Taču Baidens otrdien uzstāja, ka joprojām plāno apmeklēt gan Vāciju, gan Āfrikas kontinentu pirms amata atstāšanas, sakot, ka “par to tiks lemts vēlāk”.

Baltais nams pirms paziņojuma informējis Šolcu par atcelšanu, kā norādīja Vācijas valdības preses pārstāvis.

“Mums ir ļoti žēl par atcelto vizīti, bet, protams, mēs to saprotam, ņemot vērā situāciju Floridā,” sacīja preses pārstāvis.

Baidens sacīja, ka viņš plāno zvanīt Šolcam, cerībā atrast citu vizītes laiku.

Lasiet arī: Interpols lūdz sabiedrību palīdzēt atšķetināt 46 mirušu sieviešu slepkavības gadījumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas