VIDEO | Desmitiem tūkstošu visā Spānijā protestē pret amnestijas līgumu

Desmitiem tūkstoši cilvēku svētdien, 12.novembrī, visā Spānijā protestēja pret premjerministra Pedro Sančesa (Pedro Sanchez) priekšlikumu piešķirt amnestiju Katalonijas separātistiem apmaiņā pret politisko atbalstu pēc tam, kad valdība ceturtdien panāca vienošanos ar Katalonijas separātistu partiju Junts un pieņēma pretrunīgi vērtēto likumu, kas paredz amnestiju personām, kuras notiesātas saistībā ar Katalonijas 2017.gada mēģinājumu atdalīties no Spānijas, ziņo Reuters.

Sančesa vienošanās ar Katalonijas separātistiem izraisīja plašu kritiku Spānijā. Konservatīvie oponenti Tautas partijas (TP) līdera Alberto Nunjesa Feiho (Alberto Nunez Feijoo) vadībā apsūdzēja Sančesu, ka viņš personisku un politisku labumu gūšanas dēļ apdraud tiesiskumu.

Uzrunājot pūli Madrides Puerta del Sol laukumā, Feiho paziņoja: “Mēs neklusēsim, līdz nebūs jaunu vēlēšanu.”

Varasiestādes paziņoja, ka Madridē bija ieradušies 80 000 cilvēku, bet TP, kas bija aicinājusi protestēt pilsētās visā Spānijā, lēsa, ka to skaits tuvojas vienam miljonam.

Reuters ziņo, ka protestētāji Spānijā ar Spānijas un Eiropas Savienības (ES) karogiem rokās protestēja pret premjerministra Sančesa panākto vienošanos,

nesot plakātus ar prasību “respektēt konstitūciju”.

Demonstrantu vidū bija 38 gadus vecais baņķieris Tomass Peress (Tomas Perez), kurš turēja uzrakstu, kurā Sančess bija nosaukts par nodevēju, kā arī 64 gadus vecā Inmakulada Herransa Kastro (Inmaculada Herranz Castro) pauda vilšanos, norādot, ka daudzi vēlētāji jūtas nodoti, jo Sančess nebija norādījis, ka amnestiju iekļaus savā programmā.

 

Vietējā policija paziņoja, ka Barselonā protestēja 6000 cilvēku, Granadā – 30 000, bet Seviljā – 50 000. Protesti notika arī Malagā, Palmā un Valensijā.

Kā norādīja Reuters, pēc 23.jūlijā notikušajām vēlēšanām sociālisti uzsāka ilgstošas sarunas ar mazākajām partijām, tostarp Sumar un reģionālajām nacionālistu grupām. Pagājušajā nedēļā iegūtais Junta un Basku nacionālistu partijas atbalsts nodrošina premjerministram Sančesam absolūto vairākumu 350 deputātu apakšpalātā balsojumā, kas notiks tuvākajās dienās.

Lasiet vairāk: Spānijas konservatīvajiem neizdodas nodrošināt pilnīgu uzvaru vēlēšanās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas