VIDEO | Irāna paziņo, ka uzbrukums Izraēlai izbeigts, pieaugot bažām par plašāku konfliktu

Irāna trešdienas, 2.oktobra, agrā rītā paziņoja, ka tās raķešu uzbrukums Izraēlai, kas bija līdz šim lielākais militārais trieciens Izraēlai, ir beidzies, ja vien netiks veiktas turpmākas provokācijas, savukārt Izraēla un ASV apsolīja, ka Irānai draud “smagas sekas” par otrdienas uzbrukumu, kurā, pēc Izraēlas teiktā, tika izmantotas vairāk nekā 180 ballistiskās raķetes, ziņo “Reuters”.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome trešdien ieplānoja sanāksmi par Tuvajiem Austrumiem, un Eiropas Savienība (ES) aicināja nekavējoties pārtraukt uguni.

“Mūsu darbības ir pabeigtas, ja vien Izraēlas režīms neizlems aicināt uz turpmākiem pretpasākumiem. Šādā gadījumā mūsu atbildes reakcija būs spēcīgāka un jaudīgāka,” trešdienas agrā rītā savā ierakstā vietnē “X” paziņoja Irānas ārlietu ministrs Abass Arakči (Abbas Araqchi).

Irāna šo kampaņu raksturojusi kā aizsardzības kampaņu, kas vērsta tikai pret Izraēlas militārajiem objektiem. Irānas valsts ziņu aģentūra paziņoja, ka mērķis bija trīs Izraēlas militārās bāzes un uzbrukums esot

atbilde uz Izraēlas nogalinātajiem kaujinieku līderiem un agresiju Libānā pret “Hizbullāh” un Gazā.

Irānas bruņotie spēki otrdien pirmo reizi izmantoja hiperskaņas raķetes “Fattah” un 90 % raķešu trāpīja mērķiem Izraēlā, paziņoja Revolucionārā gvarde.

Izraēla aktivizēja pretgaisa aizsardzību un lielāko daļu raķešu “pārtvēra Izraēlas un ASV vadītā aizsardzības koalīcija”, video vietnē “X” sacīja Izraēlas viceadmirālis Daniels Hagari, piebilstot: “Irānas uzbrukums ir nopietna un bīstama eskalācija.”

 

ASV Jūras spēku karakuģi izšāva aptuveni duci pārtvērējraķešu pret Irānas raķetēm, kas bija vērstas pret Izraēlu, paziņoja Pentagons. Lielbritānija paziņoja, ka tās spēki piedalījās “mēģinājumos novērst turpmāku eskalāciju Tuvajos Austrumos”, neprecizējot sīkāk.

Hagari sacīja, ka Izraēlas centrālā un dienvidu daļa saņēma limitētus triecienus. Armijas publiskotajā video bija redzams, ka Irānas raķetes triecienā smagi bojāta skola Gaderas centrālajā daļā.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apsolīja atbildēt.

“Irāna šovakar pieļāva lielu kļūdu, un tā par to samaksās,” viņš sacīja otrdien vēlu vakarā ārkārtas politiskās drošības kabineta sanāksmes sākumā, teikts paziņojumā.

Irānas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņojumā, ko pārraidīja valsts plašsaziņas līdzekļi, norādīja, ka Izraēlas atbildes reakcija tiks īstenota ar “plašu Izraēlas infrastruktūras iznīcināšanu”. Tā arī paziņoja, ka vērsīsies pret Izraēlas sabiedrotā reģionālajiem aktīviem, kas iesaistīsies šajā jautājumā.

Izraēla trešdien atsāka bombardēt Beirūtas dienvidu priekšpilsētas,

kas ir Irānas atbalstītā bruņotā grupējuma “Hizbullāh” bāze, un veica vismaz duci gaisa triecienu pret, pēc tās teiktā, grupējuma mērķiem.

 

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) pauda pilnīgu ASV atbalstu Izraēlai un Irānas uzbrukumu raksturoja kā “neefektīvu”. Viceprezidente Kamala Harisa (Kamala Harris), demokrātu kandidāte uz ASV prezidenta amatu, atbalstīja Baidena nostāju un sacīja, ka ASV nevilcināsies aizstāvēt savas intereses pret Irānu.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterrešs (Antonio Guterres) nosodīja to, ko viņš nosauca par “eskalāciju pēc eskalācijas”, sakot: “Tam ir jābeidzas. Mums noteikti ir nepieciešams pārtraukt uguni.”

Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) nosodīja Irānas nesenos uzbrukumus Izraēlai, piebilstot, ka, izrādot apņemšanos garantēt Izraēlas drošību, tā trešdien mobilizēja savus militāros resursus Tuvajos Austrumos. Makrons atkārtoti pauda Francijas prasību, lai “Hizbullāh” pārtrauktu savas teroristiskās darbības pret Izraēlu un tās iedzīvotājiem, vienlaikus arī aicinot nodrošināt Libānas suverenitāti un teritoriālo integritāti saskaņā ar ANO rezolūciju.

ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) arī aicināja nekavējoties apturēt karadarbību reģionā. “Bīstamais uzbrukumu un atriebības cikls draud iziet ārpus kontroles,” viņš rakstīja “X”.

Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stērmers (Keir Starmer) runāja ar Vācijas un Francijas līderiem, un viņi bija vienisprātis, ka ir nepieciešama visu pušu atturība, paziņoja Dauningstrīta.

Saskaņā ar Libānas valdības otrdien publicētajiem statistikas datiem gandrīz gadu ilgušajās pārrobežu kaujās Libānā ir nogalināti gandrīz 1 900 cilvēki un vairāk nekā 9 000 ievainoti, no kuriem lielākā daļa – pēdējo divu nedēļu laikā.

Lasiet arī: VIDEO | Izraēla sāk sauszemes operācijas Libānā ar mērķētiem uzbrukumiem “Hizbullāh”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas