VIDEO | Izraēla sāk sauszemes operācijas Libānā ar mērķētiem uzbrukumiem “Hizbullāh”

Izraēlas plaši gaidītās sauszemes operācijas Libānā sākās otrdienas, 1.oktobra, agrā rītā, kad tās militārie spēki paziņoja, ka karaspēks ir sācis “limitētus” reidus pret militārā grupējuma “Hizbullāh” mērķiem pierobežas zonā, pēc divu nedēļu postošiem gaisa triecieniem pret militārā grupējuma vadības struktūru un ieroču noliktavām, ziņo “Reuters”.

Izraēlas bruņotie spēki paziņoja, ka operācijas Libānā sākās naktī uz pirmdienu, un tajās piedalījās desantnieki un komandieri no elitārās 98.divīzijas, kas pirms divām nedēļām tika nosūtīta uz ziemeļu fronti no Gazas joslas, kur viņi cīnījās jau vairākus mēnešus.

Militārais dienests paziņoja, ka tās gaisa spēki un artilērija ar sauszemes spēku atbalstu veica “limitētus, lokalizētus un precīzus sauszemes reidus” pret “Hizbullāh” Libānas dienvidu ciematos netālu no robežas, kas radīja “tiešus draudus Izraēlas kopienām Izraēlas ziemeļos”.

 

Libānas drošības avots aģentūrai “Reuters” pastāstīja, ka Izraēlas vienības naktī bija ieradušās Libānā, lai veiktu izlūkošanas un zondēšanas operācijas. Libānas karaspēks arī atkāpies no pozīcijām gar robežu, piebilda avots.

Libānas armija vēsturiski ir izvairījusies no iesaistīšanās konfliktos ar Izraēlu un neseno karadarbību laikā saglabājusi neitralitāti.

 

Sauszemes iebrukums ir Tuvo Austrumu konflikta eskalācija starp Izraēlu un Irānas atbalstītajiem kaujiniekiem, ko izraisīja palestīniešu kaujinieku grupējuma “Hamās” uzbrukums Izraēlai 2023.gada 7.oktobrī, un kas tagad draud iesaistīt ASV un Irānu.

Saskaņā ar Izraēlas datiem “Hamās” uzbrukumā Izraēlai nogalināja 1 200 cilvēku un aptuveni 250 sagrāba ķīlniekos. Atbildot uz to, Izraēla uzsāka masveida uzbrukumu “Hamās” Gazā, pārvēršot lielu daļu palestīniešu teritorijas drupās un nogalinot vairāk nekā 41 300 palestīniešu, saskaņā ar Gazas Veselības ministrijas datiem.

Izraēlas sauszemes iebrukums Libānā notika pēc tam, kad piektdien tika nogalināts “Hizbullāh” vadītājs Hasans Nasrallā, nodarot grupējumam vienu no smagākajiem triecieniem pēdējo desmitgažu laikā.

Intensīvie gaisa triecieni ir likvidējuši vairākus “Hizbullāh” komandierus, bet arī nogalinājuši aptuveni 1 000 civiliedzīvotāju un piespieduši vienu miljonu cilvēku pamest savas mājas, kā ziņo Libānas valdība.

Izraēlas uzbrukumos Libānas dienvidu reģioniem, Bekas ielejai austrumos un Beirūtai pēdējo 24 stundu laikā ir nogalināti vismaz 95 cilvēki un 172 ievainoti, otrdienas sākumā paziņoja Libānas Veselības ministrija.

“Hizbullāh” līdera vietnieks Naims Kasems (Naim Qassem) pirmdien savā pirmajā runā, kopš Nasrallā nāves paziņoja, ka grupējums ir gatavs sauszemes karadarbībai, un sacīja, ka grupējums raidījis raķetes līdz pat 150km dziļumā uz Izraēlu.

Viņš pauda pārliecību par uzvaru, pielīdzinot pašreizējo konfliktu “Hizbullāh” 2006.gada triumfam pār Izraēlu.

Pirmdien ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) aicināja pārtraukt uguni Izraēla iepriekš noraidīja ASV un Francijas priekšlikumu par 21 dienu ilgu pamieru uz Libānas robežas, lai pārvietotie civiliedzīvotāji varētu atgriezties mājās.

Lasiet arī: VIDEO | Libāna paziņo, ka Izraēlas triecienos nogalināti vismaz 492 cilvēki; iedzīvotāji bēg no Libānas dienvidiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas