VIDEO | Libāna paziņo, ka Izraēlas triecienos nogalināti vismaz 492 cilvēki; iedzīvotāji bēg no Libānas dienvidiem

Izraēlas bruņotie spēki paziņoja, ka pirmdien, 23.septembrī, sākusi veikt gaisa triecienus pret “Hizbullāh” objektiem Libānā, Libānas varasiestādēm paziņojot, ka tajos nogalināti vismaz 492 cilvēki, tūkstošiem ievainoti un desmitiem tūkstošu cilvēku sākuši bēgt no valsts dienvidiem, lai glābtos, piedzīvojot pēdējos 20 gados visasiņaināko dienu, ziņo “Reuters“.

Izraēla brīdināja Libānas iedzīvotājus evakuēties no teritorijām un objektiem, kuros, pēc tās teiktā, bruņotais grupējums glabā ieročus.

Ģimenes Libānas dienvidos bēga intensīvas bombardēšanas laikā, sapakojot automašīnas ar mantām un ģimenēm, bet autoceļi uz ziemeļiem bija pilnībā iestrēguši, cilvēkiem glābjoties.

 

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu nosūtīja īsu video paziņojumu Libānas tautai.

“Izraēlas karš nav ar jums, bet gan ar “Hizbullāh”. Pārāk ilgi “Hizbullāh” ir izmantojusi jūs, kā dzīvos vairogus,” viņš sacīja.

 

Izraēlas bruņotie spēki paziņoja, ka tie uzbruka “Hizbullāh” Libānas dienvidos, austrumos un ziemeļos, tostarp “palaišanas iekārtām, vadības posteņiem un teroristu infrastruktūrai”. Izraēlas gaisa spēki uzbruka aptuveni 1 600 “Hizbullāh” mērķiem Libānas dienvidos un Bekas ielejā.

Libānas Veselības ministrija paziņoja, ka nogalināti vismaz 492 cilvēki, tostarp 35 bērni, un ievainoti 1 645 cilvēki. Kāda Libānas amatpersona sacīja, ka tas ir lielākais vardarbībā bojāgājušo skaits Libānā kopš 1975.-1990.gada pilsoņu kara.

Karadarbība ir izraisījusi bažas, ka ASV un Irāna tiks ierautas plašākā karā. Saūda Arābija aicināja visas puses ievērot savaldību, savukārt Irānas prezidents Masuds Pezeskians apsūdzēja Izraēlu, ka tā, provocējot Irānu pievienoties Izraēlas un “Hizbullāh” konfliktam, vēlas ievilkt Tuvos Austrumus pilnvērtīgā karā, sakot, ka šādas nestabilitātes sekas būtu neatgriezeniskas.

ES ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) pirmdien brīdināja, ka eskalācija starp Izraēlu un “Hizbullāh”

tuvojas “pilnvērtīgam karam”, un raksturoja to kā “ārkārtīgi bīstamu un satraucošu”.

“Ja šī nav kara situācija, tad es nezinu, kā to varētu nosaukt,” viņš sacīja, minot civiliedzīvotāju upuru skaita pieaugumu un militāro triecienu intensitāti, piebilstot, ka “ikvienam [Ņujorkā, ANO Ģenerālajā Asamblejā] jāpieliek pūles, lai apturētu šo ceļu uz karu.”

Lasiet arī: VIDEO | Izraēla bombardē “Hizbullāh” mērķus Libānā, aicina Libānas iedzīvotājus pamest grupējuma posteņus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas