VIDEO| Kodis aicina RD Satiksmes departamenta izmeklēšanā izmantot mākslīgo intelektu

Ņemot vērā, ka alternatīvajai komisijai, lai izmeklētu Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta iespējamos pārkāpumus, būs tikai sešas dienas laika, RD frakcijas Par/Progresīvie (PP) deputāts Miroslavs Kodis, aicinājis domi komisijas sastāvā iekļaut arī mākslīgo intelektu.

Trešdien, 5. jūlijā RD ārkārtas sēdes laikā Kodis pauda, ka komisijai atzinums RD Satiksmes departamenta disciplinārlietā ir jāsniedz 15. jūlijā. Kodis arī uzsvēra, ka līdz noteiktajam termiņam pa vidu ir vairākās brīvdienas, kā rezultātā komisijas izmeklēšanai atliek vien sešas dienas.

“Sešas dienas, 7 miljoni eiro. Vai ir iespējams pa šīm dienām veikt izmeklēšanu?” jautāja Kodis

un piebilda, ka, viņaprāt, sešas dienas ir pārāk īss laika posms, lai komisija spētu pilnvērtīgi iepazīties ar disciplinārlietas materiāliem.

Kodis izteica priekšlikumu iekļaut komisijā mākslīgo intelektu.“Varbūt mākslīgajam intelektam būs iespēja izlasīt un iepazīties ar visiem lietas dokumentiem,” sprieda PP deputāts, un piebilda, ka arī iepriekš RD sēdēs ir izskanējušas bažas, par to, vai tik īsā laika posmā būs iespējams veikt objektīvu izmeklēšanu.

Iepriekš jau vēstīts, ka pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem RD atbalstīja Jaunās vienotības rosināto lēmumprojektu par komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā.

ŠO JAUTĀJUMU DOME SĀKA SKATĪT TREŠDIEN, 28.JŪNIJĀ, BET PABEIDZA CETURTDIEN, 29.JŪNIJĀ.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem Jauno vienotību (JV) un Par/Progresīvie (PP)

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju.

Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības Sabiedrība par atklātību – Delna, Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot RD izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lēmumprojekta sagatavotāji uzskata, ka pret Satiksmes departamenta amatpersonām ierosinātajās disciplinārlietās minētie pārkāpumi ir nopietni un apjomīgi, tādēļ aicina ievērot gan Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, gan RD iekšējos noteikumus, kas paredz, ka sarežģītās lietās disciplinārlietu izskata neatkarīga komisija.

Tas nodrošinātu, ka amatpersonu atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu tiešā padotībā.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes.

PĀRBAUDES LAIKĀ ESOT KONSTATĒTI BŪTISKI PĀRKĀPUMI, KAS LIECINA PAR PRETTIESISKU UN NESAIMNIECISKU RĪCĪBU DEPARTAMENTA VEIKTAJOS IELU ASFALTA SEGUMA ATJAUNOŠANAS DARBOS.

Savukārt Par/Progresīvie frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs, pēc domes sēdes, kurā tika lemts par speciālas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanā Satiksmes departamentā, pauda, ka

RD KOALĪCIJA IR MORĀLI UN ĒTISKI SAGRUVUSI.

Taču, viņaprāt, joprojām esot iespējams koalīcijas partneriem sanākt kopā un “izdomāt, ko ar to visu darīt”. Politiķis RD lēmumu par komisijas izveidi salīdzināja ar smalka plīvura uzklāšanu uz atkritumu kaudzes.

Lasiet arī: Progresīvie: Ne partijas valde, ne RD frakcija neplāno virzīt Ozolu virzīšanai Rīgas mēra pienākumu pildīšanai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas