VIDEO | Krievija un Ukraina ar AAE starpniecību katra atgriež 90 karagūstekņus

Krievija un Ukraina otrdien, 25.jūnijā, apmainījās ar 90 karagūstekņiem, kas bija pēdējā no vairākām periodiskajām apmaiņām, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) darbojoties kā starpniekam, un Krievija apgalvojot, ka atgrieztajiem gūstekņiem gūstā draudējušas nāves briesmas, ziņo “Reuters”.

Iepriekšējā apmaiņa 31.maijā, kad tika apmainīti 75 gūstekņi, arī notika ar AAE starpniecību.

AAE Ārlietu ministrija paziņojumā norādījusi, ka starpniecība bijusi veiksmīga, jo AAE izmantoja

“savas īpašās saites un partnerattiecības ar abām pusēm, tostarp kā uzticams starpnieks starp abām pusēm”.

Kopš Krievijas kara sākuma Ukrainā AAE ir saglabājuši neitrālu retoriku attiecībā uz konfliktu un turpinājuši starpniecību starp abām pusēm, lai apmainītos ar gūstekņiem.

Ukraina paziņoja, ka atgriezto vidū ir karavīri, kas 2022.gadā aizstāvēja metālapstrādes rūpnīcu “Azovstal” un citi, kas tika sagūstīti, kad Krievijas spēki uz īsu brīdi sagrāba vairs nefunkcionējošo Černobiļas atomelektrostaciju.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka lielākā daļa no atbrīvotajiem karavīriem ir ierindas karavīri un seržanti, un uzsvēra apņemšanos atgriezt mājās visus aizturētos. Viņš pateicās AAE par apmaiņas veicināšanu un apsolīja turpināt centienus, lai nodrošinātu joprojām apcietinājumā esošo personu atgriešanos.

Sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajā video bija redzams, kā vīrieši, izkāpjot no autobusa, tiek sagaidīti un viņiem tiek pasniegti valsts karogi.

 

Krievijas Aizsardzības ministrija savā ierakstā “Telegram” paziņoja: “Sarunu rezultātā 90 krievu karagūstekņi, kuri riskēja ar nāvi gūstā, tika atgriezti no Kijivas kontrolētajām teritorijām.”

Tā paziņoja, ka Krievijas ieslodzītie varēja atgriezties mājās “ar AAE kā humānās palīdzības sniedzēja starpniecību”.

Atbrīvotie krievu ieslodzītie tika nosūtīti uz Maskavu, lai veiktu medicīniskās pārbaudes, arī Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Ļubiņecs paziņoja, ka ukraiņu ieslodzītie, kas atgriezušies, tiks izmeklēti, un saņems palīdzību, lai atsāktu dzīvi.

Lasiet arī: Atbildes gājienā Krievija aizliedz desmitiem ES ziņu mediju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas