VIDEO | Krievijas dienas uzbrukumā nogalināti vismaz 23 cilvēki, trāpīts bērnu slimnīcai Kijivā

Krievija pirmdien, 8.jūlijā, retā dienas uzbrukumā raidīja vairāk nekā 40 raķetes uz Kijivu un citām Ukrainas pilsētām, nodarot postījumus infrastruktūrai, komerciālām un dzīvojamām ēkām un nogalinot vismaz 23 cilvēkus visā valstī, kā arī trāpot galvenajai bērnu slimnīcai, paziņoja Ukrainas amatpersonas, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš atrodas vizītē Polijā, kur viņam paredzēts parakstīt drošības paktu, sacīja, ka Krievijai ir jārēķinās ar sekām par triecieniem uz civiliedzīvotājiem.

“Dažādas pilsētas: Kijiva, Dņipro, Krivijriha, Slovjanska, Kramatorska. Vairāk nekā 40 dažāda veida raķetes. Bojātas dzīvojamās ēkas, infrastruktūra un bērnu slimnīca,” rakstīja Zelenskis.

Kijivas pilsētas varasiestādes paziņoja, ka trieciena laikā galvaspilsētā tika nogalināti vismaz deviņi cilvēki un vismaz 25 tika ievainoti. Savukārt Krivijrihaā bojā gājuši desmit cilvēki un 31 ticis ievainots, paziņoja pilsētas mērs Oleksandrs Vilkuls. Vēl trīs cilvēki gāja bojā Pokrovskā un viens Dņipro.

“Visi dienesti ir iesaistīti, lai glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku,” Zelenskis paziņoja “Telegram”, “un visai pasaulei ar visu savu apņēmību vajadzētu beidzot pielikt punktu Krievijas uzbrukumiem.”

Kijivas mērs Vitālijs Kļičko sacīja, ka uzbrukums galvaspilsētai bija viens no smagākajiem kopš Krievijas iebrukuma sākuma. Viņš sacīja, ka trieciena laikā tika bojāta pilsētas galvenā bērnu slimnīca “Ohmatdet”.

Pār visu Kijevu bija redzami dūmu mākoņi un sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos video un foto bija redzami postījumi pilsētas infrastruktūrai un bērnu slimnīcai.

 

 

Veselības ministrs Viktors Ļaško paziņoja, ka uzbrukumā cietušas vēža un intensīvās terapijas nodaļas. Foto no notikuma vietas bija redzami mazi bērni – daži no tiem pie sistēmas –, kas evakuācijas laikā sēdēja ārpus slimnīcas.

 

Kļičko sacīja, ka uzbrukumā slimnīcai bijuši “bojāgājušie”, un norādīja, ka precīzs skaits tiek precizēts.

Zelenskis sociālajos tīklos rakstīja, ka zem slimnīcas gruvešiem ir iesprostoti cilvēki. “Šobrīd visi palīdz novākt gruvešus – ārsti un vienkāršie cilvēki,” rakstīja prezidents.

ANO cilvēktiesību novērošanas misija Ukrainā ir paziņojusi, ka pēdējos mēnešos, Krievijai atjaunojot gaisa uzbrukumu kampaņu, ir palielinājies civiliedzīvotāju upuru skaits. Nesen publicētajā ziņojumā teikts, ka maijs bija bojāgājušo civiliedzīvotāju skaita ziņā nāvējošākais mēnesis gandrīz gada laikā.

Uzbrukums notika laikā, kad Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, lai apspriestu iespējamo Ukrainas miera līgumu, negaidītā vizītē Pekinā pēc pagājušās nedēļas vizītes Maskavā, lai apspriestos ar Krievijas prezidentu Putinu.

Lasiet arī: Latvija Ukrainai piegādās vairāk nekā 2 500 dronus četru miljonu eiro vērtībā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas