VIDEO | Krievijas televīzija uzsākusi kampaņu pret Prigožinu

Krievijas valsts televīzija sākusi plašu kampaņu pret Vāgnera grupas īpašnieku Jevgēņiju Prigožinu, kurš jūnijā sarīkoja dumpi, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Prigožins 24.jūnijā ieņēma Krievijas dienvidu daļā esošās Rostovas militārās pārvaldes ēkas, sagrāba komandcentru, no kura Krievija vada karu Ukrainā un nosūtīja kaujinieku kolonnu uz Maskavu. Tā pārtrauca gājienu pusceļā, kad Prigožins it kā noslēdza vienošanos ar Kremli.

Vāgneriešu dumpis bija viens no lielākajiem draudiem Putina režīmam viņa 20 gadus ilgušajā valdīšanā.

Tas lika Maskavai veikt atbildes darbības, un pārbaudīja armijas un sabiedrības lojalitāti, saskaroties ar nodevību.

Prigožina mērķis bija gāzt aizsardzības ministru un armijas vadību, ko viņš vainoja neizdarībā un nekompetencē. Saskaņā ar vienošanos, Prigožinam bija jādodas uz Baltkrieviju, un tādā gadījumā apsūdzības tiktu atceltas.

Tomēr trešdienas, 5.jūlija, vakarā kanāla Rossiya-1 raidījumā 60 minūtes bija skatāms par ekskluzīvu nodēvēts sižets, kurā redzama varas iestāžu veikta kratīšana Prigožina birojā Sanktpēterburgā un vienā no viņa dzīvesvietām.

Programmas vadītājs Jevgēņijs Popovs nodēvēja Prigožinu par nodevēju un

videomateriāls tika demonstrēts kā pierādījums Prigožina noziedzīgajai pagātnei un liekulībai,

apvainojot bruņotos spēkus korupcijā.

Ierakstā redzamas kastes, kas pilnas ar liela nomināla rubļu banknotēm un dolāru saiņi, kā arī Prigožina privātais helikopters, ieroču krājumi, parūku kolekcija, pilnībā aprīkota telpa medicīniskajām manipulācijām un veseru kolekcija. Vāgnera grupa izmanto veserus grupējuma nodevēju nogalināšanai.

Uz raidījumu uzaicinātais žurnālists Eduards Popovs norādīja, ka nav plānots izbeigt krimināllietu un joprojām notiek izmeklēšana. Petrovs sacīja: “Es uzskatu, ka Jevgēņija Prigožina kā tautas varoņa tēlu radīja viņa paša finansētie mediji. Kad tas izgāzās, tie veikli beidza darbību un aizmuka.”

Pēc žurnālista teiktā, Prigožina īpašumos atrasta skaidra nauda 6,58 miljonu dolāru vērtībā.

Prigožins iepriekš sacījis, ka Vāgnera grupa izmanto tikai skaidru naudu, savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka grupējumu finansēja Krievija valdība.

Televīzijas programmā tika arī atklāts, ka Prigožina rīcībā bijušas vairākas pases ar dažādiem vārdiem. Petrovs sacīja: “Parastam cilvēkam nav tik daudz pašu. Kādēļ šai personai bija tik daudz varas, kā kaut kādam nopietna krimināla grupējuma vadonim? Mums jānoskaidro, kas bija kas un kura pusē. Mums viņi jātiesā un jāsoda.”

Lasiet arī: Baltkrievija varētu izvietot līdz 8000 Vagner karotāju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas