VIDEO | Krievijas viltvāržiem izdevies videosarunā piemānīt Kariņu

Latvijas sabiedriskā medija portāls lsm.lv atklāj, ka Krievijas viltvāržu duetam, kas pazīstams kā “Vovans” un “Leksuss”, septembrī izdevies sarīkot videosarunu ar toreizējo Latvijas valdības vadītāju Krišjāni Kariņu (JV).

Viņi uzdevušies par augsta līmeņa Āfrikas politiķi, kurš gribējis apspriest situāciju saistībā ar karu Ukrainā un graudu piegādēm. Uz līdzīgu triku pēdējā laikā bija uzķērušies arī vairāku citu Eiropas valstu līderi, piemēram, Igaunijas premjere Kaja Kallasa un Itālijas valdības vadītāja Džordžija Meloni.

Saruna ar Kariņu ir ierakstīta videozvana formātā, tās ilgums ir aptuveni 20 minūtes. Viltvārži, izmantojot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, bija uzdevušies par Āfrikas valsts Čadas politiķi Mūsa Fakī, kurš pašlaik ir Āfrikas Savienības Komisijas priekšsēdētājs.

Kariņš sarunas laikā cenšas Āfrikas līderim paskaidrot, ka Ukrainā pašlaik notiek Krievijas koloniālisma karš un Baltijas valstis no savas pieredzes zina par Maskavas koloniālisma nodarīto postu. Viņš aicina neticēt Maskavas solījumiem un secina, ka ar Krieviju iespējams runāt tikai no spēka pozīcijām, jo Kremlis nesaprot citu valodu.

Ārlietu ministrijas preses sekretāre Diāna Eglīte skaidroja, ka klātesoši sarunā bija Ministru prezidenta padomnieks, kā arī Ārlietu ministrijas pārstāvji. 

Latvijas iestādes pirms sarunas konsultējās ar partneriem ES,

saņemot apstiprinājumu, ka arī citu valstu līderiem bijušas šādas sarunas.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pērngad novērsa līdzīgu Krievijas viltvāržu mēģinājumu sazināties ar Kariņu un toreizējo Valsts prezidentu Egilu Levitu. Tas notika neilgi pēc raķetes nokrišanas Polijas teritorijā, un viltvārži mēģināja uzdoties par Polijas prezidentu Andžeju Dudu.

Kā ziņo lsm.lv, Latvijas varasiestādes sola uzlabot iekšējās procedūras, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos.

“Mūsu jaunajā ekskluzīvajā prankā ASV pilsonis Krišjānis Kariņš turpina svēto kauju ar Baltijas kaimiņiem par Ukrainas graudiem, cerot tos novirzīt uz pustukšajām Latvijas ostām,” tā savu sarunu ar Kariņu reklamē “Vovans” un “Leksuss”.

Krievijas komiķi Vladimirs Kuzņecovs (Vovans) un Aleksejs Stoļarovs (Leksuss) ir pazīstami ar daudziem līdzīgiem “prank” trikiem, kad viņiem izdevies sazvanīt dažādu valstu līderus. Kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā duets par savu mērķi izraudzījies galvenokārt pret Krieviju kritiski noskaņotus citu valstu politiķus. Tas licis izdarīt pieņēmumu, ka “Vovans” un “Leksuss” ir saistīti ar Krievijas specdienestiem, bet viņu viltus zvani ir daļa no Krievijas hibrīdkara operācijām, vēsta lsm.lv.

Lasiet arī: Ukrainas politiķis tiek turēts aizdomās par valsts nodevību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas