VIDEO| Levits: Mans politiskais vadmotīvs vienmēr ir bijis strādāt Latvijas labā

Otrdien, 27.jūnijā Valsts prezidents Egils Levits tikās ar sabiedrības pārstāvjiem prezidentūras noslēguma sarunā Ar skatu nākotnē! uzsvēra Valsts prezidenta lomu strādājot Latvijas valsts ilgtspējas labā. 

Levits atzīmēja, viņaprāt,

četrus svarīgākos ilgtspējas pīlārus – valsts drošība, latviskums, demokrātija un tās kvalitāte un Latvijas konkurētspēja –

un to, kas izdarīts šajās jomās un kas vēl būtu jāturpina.

Runājot par drošību, Levits norādīja, ka viņa prezidentūras laikā “vēl vairāk ir pieaugusi Latvijas drošība NATO kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvarā”. 

Valsts prezidents īpaši izcēla valsts augstāko amatpersonu sadarbību rietumu sabiedroto pārliecināšanā, lai izkliedētu ilūzijas par Krieviju un mainītu NATO  aizsardzības stratēģiju, aizstāvjot katru dalībvalsts teritorijas kvadrātcentimentru. 

Tāpat Levits norādīja, ka  “ārpolitika ir viens no mūsu drošības politikas vektoriem,” tāpēc nedrīkstam zaudēt savu ārpolitisko ietekmi un redzamību, ko Latvijas valsts ieguvusi, sākoties karam Ukrainā.

“Mēs labāk nekā mūsu rietumu sabiedrotie sapratām, ar ko mums ir darīšana un kas mums būtu jādara!” atzīmēja Valsts prezidents.

Levita ieskatā, Latvijai būtu jāturpina strādāt, lai panāktu atbalstu Latvijas ievēlēšanai ANO Drošības padomē un lai izveidotu starptautisku tribunālu Krievijas agresijas nozieguma Ukrainā izmeklēšanai un sodīšanai. Kā nozīmīgu ārpolitisko mērķi Valsts prezidents norādīja Latvijas praktisko palīdzību, lai Ukraina iespējami ātri pēc kara kļūtu par NATO dalībvalsti.

Levits atzīmēja, ka integrācijas pamatā Latvijā ir jābūt latviskumam, kurā ietilpst latviešu valoda kā demokrātiskās līdzdalības valoda, izpratne par vēsturi un eiropeiskums.

“Tas viss kopā veido latvisku skatupunktu uz pasauli,” uzsvēra Levits.

Valsts prezidents arī norādīja uz septiņiem posmiem, “kuri jāsaslēdz vienotā ķēdē, lai nodrošinātu Latvijas konkurētspēju”. Tie ir: skolas izglītība, augstākā izglītība, zinātne, pētniecība, inovācijas, ražošana un eksports.

Savas runas noslēgumā Levits pateicās Latvijas iedzīvotājiem par doto iespēju četrus gadus kalpot savai valstij Valsts prezidenta amatā. 

“Es pateicos saviem politiskajiem padomniekiem un visiem Rīgas pils darbiniekiem par degsmi, atdevi un saliedēto komandas darbu! Es pateicos visiem tiem daudzajiem cilvēkiem, ar kuriem man bija tas gods satikties un sadarboties. Es pateicos visiem domubiedriem un konstruktīvajiem kritiķiem, ar kuriem es varēju dalīties savās pārdomās,” pauda Levits

Valsts prezidents uzsvēra, ka “”viņa politiskais vadmotīvs vienmēr ir bijis strādāt Latvijas labā, sākot jau ar trimdas un Atmodas laiku un visās pozīcijās pēc tam”.  Viņš solīja, ka arī turpmāk turpinās strādāt Latvijas labā. 

Lasiet arī: Šonedēļ JV plāno partiju sarunās apspriest izglītības un veselības aprūpes jautājumus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas