VIDEO | Lukašenko “rēķinās” ar Baltijas valstu iebrukumu Baltkrievijā

Baltkrievijas totalitārais valdonis Aleksandrs Lukašenko sniedzis plašu un detalizētu videointerviju – sev ierastajā “intuatīvi” juceklīgajā manierē – odiozi slavenai ukraiņu žurnālistei Diānai Pančenko, vēsta BBC.

Tajā viņš komentē Krievijas agresijas pret Ukrainu sākšanās iemeslus, runā par valstī izvietotajiem kodolieročiem un savu lomu Vāgnera grupas dumpja “sakārtošanā”. Tāpat [ko savā Telegram kanāla atstāstā kā svarīgu norāda Maskavas lietišķais laikraksts Kommersant] Lukašenko apgalvo, ka Baltkrievija ir

gatava “nekavējoties atbildēt” uz jebkuru Ukrainas, Polijas vai Baltijas valstu agresiju.

[Kaut tieši pašas Baltkrievijas dienesti cenšas veicināt nelikumīgo robežpārkāpēju iekļūšanu ES dalībvalstīs un pat piedāvājuši tiem ieročus – BNN.]

Ukrainas Drošības dienests Pančenko tur aizdomās par Krievijas agresijas attaisnošanu. Agrāk viņa strādāja par valsts nodevību apcietinātajam prokremliskajam politiķim Viktoram Medvedčukam – Vladimira Putina “kūmam”, kuru Krievija apmainīja pret ukraiņu karagūstekņiem – piederošajos TV kanālos. Pančenko 2022.gada rudenī devās – Ukrainas likumsargu ieskatā, nelikumīgi – uz Krievijas okupētajām pilsētām Doņecku un Mariupoli, kur gatavoja materiālus “dokumentālai” videofilmai No Kijevas uz Donbasu.

Pančenko šo interviju [krievu valodā] ir publicējusi savā YouTube kanālā. Ierakstam ir YouTube uzlikts vecuma ierobežojums – lai to noskatītos, vajadzīga reģistrācija.

 

Lukašenko, atbildot uz Pančenko jautājumu, kāpēc Krievijas karaspēks ienāca Ukrainā caur Baltkrieviju, saka: 

“Jā, dažas vienības šķērsoja Ukrainas robežu no Baltkrievijas teritorijas. Bet, atbildot uz šo jautājumu, es nesen izteicos izvairīgi: kāpēc Krievijas karaspēks šķērsoja Baltkrievijas un Ukrainas robežu Černobiļas reģionā? Jautājiet Zeļenskim.

Mūs apsūdz, ka palīdzējām sākt karu. Nē, karš jau bija sācies. Un jūs to izraisījāt – ukraiņi pret Baltkrieviju. Pirmkārt, ekonomisko karu. Kāpēc Putins sāka pārvest karaspēku uz Tālajiem Austrumiem caur Kijevu – uzdodiet Zelenskim šo jautājumu. Viņš jums atbildēs ātrāk. Bet apsūdzēt mani par to, ka Putins caur Kijevu devies uz Vladivostoku – nu, to varat Putinam pajautāt.”

Viņa atbilde, kad pats uzzinājis par Putina lēmumu sākt pilna mēroga karu:

“Jūs redzējāt viņa uzstāšanos televīzijā – es arī. Tas pirmkārt. Mums nekad nav bijusi saruna tieši karadarbības priekšvakarā, ka tā sāksies. Es jums zvēru, ka mums nebija saruna, ka Krievija tur veiktu kādas darbības pret Ukrainu. Vienīgais – pēc dažām dienām vai pēc dienas, es neatceros – mēs tikāmies viņa ārpilsētas rezidencē un pārrunājām situāciju, kas bija izveidojusies. Viņš man teica burtiski… Es tagad pirmo reizi par to runāju… Viņš saka: “Klausies, Saša, zini, tāda situācija – ja, nedod Dievs, kaut kas notiek, mēs esam sabiedrotie…” Protams, sabiedrotie, visi zina līgumus. [..] “…Ja pēkšņi kaut kas notiek…”. Es saku: “Kas var notikt?”. “Jebkas var notikt. Piesedziet mani, lūdzu.”

Par savu pieņēmumu, ka Kijeva, Krievijas uzbrūkot, kritīs trīs dienu laikā:

“Nu, tas bija tēlaini teikts – trīs vai četras dienas. Nu, paies maz laika, lai Ukraina [tā ir ierakstā – acīmredzot Lukašenko domāja Krieviju] ieņemtu Kijevu.”

Kādi ir Putina mērķi, karojot pret Ukrainu:

“Mēs ar viņu par to neapspriedāmies tādā garā, bet es uzdrošinos paust savu nostāju. Specoperācijas [tā Krievijas varas iestādes sauc karu] mērķi līdz šim jau ir sasniegti. Ukraina pēc šī kara beigām nekad nebūs tik agresīva pret Krieviju, kā bija pirms kara.”

Atbilde uz Pančenko teikto, ka iebrukumā Donbasā bojā iet vairāk cilvēku, Ukraina saņem vairāk Rietumu ieroču un ukraiņi izjūt naidu pret krieviem:

“Jūs zināt, kā saka – “[pēc kāzām] visi ir gudri”, kaut kā. Vai nav. Un tā tālāk. Tas viss tika paredzēts, visticamāk, – izsaku savu viedokli – tas viss tā nebija paredzēts. Šodien mēs esam kļuvuši gudrāki, gūstot mācības no šiem notikumiem. Jā, viss, ko teicāt, ir patiesība. Mēs esam saniknojuši cilvēkus.”

Kādā gadījumā Baltkrievija tieši piedalīsies karā:

“Karā – ja jūs, ukraiņi, nešķērsosit mūsu robežu – mēs nekad nepiedalīsimies. Šajā karstajā karā. Bet mēs vienmēr palīdzēsim Krievijai. Tā ir mūsu sabiedrotais.”

Kādos apstākļos var izmantot Baltkrievijas teritorijā izvietotos kodolieročus:

“Kodolieroči, kas mums ir Baltkrievijā, īsti netiks izmantoti… (pretējā gadījumā, kāpēc tie tika atvesti uz šejieni) – ja nebūs agresijas pret mums. Ja pret mums tiks izdarīts agresijas akts, uzbrukums Baltkrievijai, mēs nevilcināsimies, negaidīsim un tā tālāk. Mēs atturēšanai izmantosim visu savu ieroču arsenālu.”

Atbilde, vai pēc Vāgnera grupas dumpja Putina pozīcijas ir vājinājušās:

“Par to, ka “Putins vairs nav tas pats”. Putins absolūti nav tas pats!

Šis jau ir Putins kvadrātā.

Pēdējā laikā visi ir daudz iemācījušies, arī Putins. Tas vairs nav tas pats cilvēks, šis jau ir gudrāks un viltīgāks cilvēks. Lai jūs zinātu.”

Par pieņēmumu, ka dumpis bija inscenējums, kas paredzēts vāgnieriešu vienību izvietošanai Baltkrievijā:

“Tikai trakie var teikt, ka tas bija iestudējums. Par tik augstu cenu?! … Te nebija nekāda iestudējuma. To es ieteicu. Tas nebija Putins, kurš to gribēja, vai krievi, vai Vāgners gribēja šeit ierasties. Tas bija mans priekšlikums nodzēst šo dumpi, šo uguni – bija jāpieliek jebkādas, jebkādas pūles. Jo nedod Dievs, ka būtu dumpis, visiem būtu karsti. Varbūt rietumnieki un amerikāņi, kā tu saki, uzreiz nopriecājās, ka šī sacelšanās… Un tad viņi pamodās – un tagad – paldies Dievam, ka šis variants neīstenojās. Kāpēc? Visvairāk viņus uztrauca kodolieroči. Kā rokās tie būs? Vāgnera? Žeņas Prigožina?! Nu, tad maz neliktos.”

Lasiet arī: Valsts robežsardze mobilizē darbiniekus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas