VIDEO | Miljoniem cilvēku visā Ziemeļamerikā gaida pilnu Saules aptumsumu

Pirmdien, 8.aprīlī, pilnīgs Saules aptumsums pārsteigs miljoniem cilvēku apdzīvotajā Ziemeļamerikā, Mēnesim uz vairāk nekā četrām minūtēm noteiktās vietās pilnībā aizsedzot sauli. Saules aptumsums būs vērojams no Meksikas caur ASV līdz Kanādai, un entuziasti pulcēsies gar “pilnā aptumsuma ceļu”, lai vērotu aptumsumu, ja laika apstākļi to ļaus, ziņo Reuters.

Tā sāksies virs Kuka salām Klusajā okeānā, pēc tam šķērsos Meksiku un vairākus ASV štatus, bet noslēgsies Ņūfaundlendā un Labradorā, Kanādā.

Šis aptumsums ilgs līdz pat četrām minūtēm un 28 sekundēm, tātad ilgāk nekā 2017.gadā, kad daļā ASV teritorijas tika novērots pilnīgs aptumsums, kas ilga līdz pat divām minūtēm un 42 sekundēm.

Piemēram, Frederiksburgā, Teksasas centrālajā daļā, aptumsums būs sasniedzis maksimumu neilgi pēc plkst. 13.30 pēc vietējā laika (21.30 pēc Latvijas laika).

 

Saskaņā ar NASA datiem pilnīgs aptumsums var ilgt no desmit sekundēm līdz aptuveni 7,5 minūtēm.

Gaidāmā pilnā Saules aptumsuma ceļā atrodas šādas lielākās pilsētas: Mazatlana, Meksikā; Sanantonio, Ostina un Dalasa Teksasas štatā; Indianapolisa Indianas štatā; Klīvlenda Ohaio štatā; Ēri Pensilvānijas štatā; Niagāras ūdenskritums gan Ņujorkā, gan Ontario, Kanādā, kā arī Monreāla, Kvebekā, Kanādā. Ārpus šī ceļa visā Ziemeļamerikā būs redzams daļējs aptumsums.

Šis aptumsums ir unikāls, jo tas aptvers vairākas blīvi apdzīvotas pilsētas, un to varēs redzēt aptuveni 32 miljoni cilvēku, norādījusi NASA, un tiek lēsts, ka

vēl aptuveni pieci miljoni cilvēku dosies uz ASV, lai vērotu šo notikumu.

Prognozes liecina, ka lielā daļā pilnā aptumsuma ceļā laikapstākļi varētu būt mākoņaini.

Eksperti ir ieteikuši aptumsuma vērotājiem lietot aizsargbrilles, lai novērstu acu bojājumus, norādot, ka bez šādām brillēm sauli var droši vērot tikai dažas minūtes aptumsuma laikā.

Lasiet arī: Ko varēsim novērot Latvijas debesīs 2024.gadā?

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas