VIDEO | Navaļnija komanda: Navaļnijs tika nogalināts ieslodzīto apmaiņas priekšvakarā

Alekseja Navaļnija komanda video, kas pirmdien, 26.februārī, tika publicēts “Youtube” apgalvo, ka Krievijas opozīcijas politiķis tika apzināti nogalināts pēc prezidenta Vladimira Putina pavēles ieslodzīto apmaiņas “priekšvakarā”, jo tuvākajā laikā bija plānota viņa atbrīvošana pret Vācijā ieslodzīto FSB slepkavu Krasikovu un diviem ASV pilsoņiem, ziņo Politico.

Video ar nosaukumu “Kāpēc Putins tieši tagad nogalināja Navaļniju?” opozīcijas politiķa tuva sabiedrotā Marija Pevčiha sacīja, ka pēc mēnešiem ilgas cīņas “pagājušā gada pavasarī mūsu plāns tika apstiprināts”.

“Navaļnijam tuvākajās dienās bija jābūt brīvībā, jo mēs bijām panākuši vienošanos par viņa apmaiņu,” viņa teica. Pevčiha piebilda, ka Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs bija personīgais starpnieks starp Rietumu amatpersonām un Putinu, lai panāktu šo darījumu. Šie apgalvojumi nav neatkarīgi pārbaudīti.

Pevčiha atklāja, ka darījumā bija iesaistīts Vācijā par bijušā čečenu komandiera slepkavību 2019.gadā notiesātais FSB aģents Vadims Krasikovs un “divi ASV pilsoņi”.

Viņa 15.februārī saņēmusi apstiprinājumu par apmaiņas plānu, taču uzskata, ka Putins vēlāk mainījis savu lēmumu. Pevčiha izteica pieņēmumu, ka

Putina spēcīgais naids pret Navaļniju novedis pie neracionālas rīcības un raksturoja to kā “traka mafiozo” rīcību.

Kremlis nav atbildējis uz Navaļnija komandas apgalvojumiem. 

Video nebija norādīti amerikāņu vārdi, taču potenciālie kandidāti šādai apmaiņai varētu būt ASV žurnālists Evans Gerškovičs (Evan Gershkovich) un Pols Velans (Paul Whelan), kuri abi ir aizturēti Krievijā, pamatojoties uz apsūdzībām, kas tiek uzskatītas par safabricētām.

Putins vēl nav komentējis Navaļnija nāvi, taču nesen sniegtajā intervijā Takeram Karlsonam (Tucker Carlson) Putins izteica iespēju noslēgt vienošanos par žurnālista Evana Gerškoviča atbrīvošanu, “ja mūsu partneri spers abpusējus soļus”. Pēc tam Putins atsaucās uz “cilvēku, kas patriotisku jūtu dēļ” likvidējis “bandītu kādā no Eiropas galvaspilsētām”, ko daudzi interpretēja kā norādi uz vēlmi atbrīvot Vadimu Krasikovu, raksta Politico.

Alekseja Navaļnija mirstīgās atliekas tikai sestdien, 24.februārī, tika nogādātas viņa mātei,

nedēļu pēc tam, kad tika ziņots, ka Navaļnijs sabrucis un nomiris pēc pastaigas soda izciešanas kolonijā – dienu pēc tam, kad Pevčiha apgalvoja, ka esot saņēmusi apstiprinājumu, ka darījums ir “beigu posmā”.

Svētdien Ukrainas izlūkdienesta vadītājs Kirils Budanovs paziņoja, ka, pamatojoties uz viņu rīcībā esošo informāciju, Navaļnijs “tik tiešām” miris asins tromba dēļ. Budanovs sacīja, ka šī informācija ir “vairāk vai mazāk apstiprināta”, viņu citē Kyiv Post.

Lasiet arī: BNN intervija | Aleksejs Grigorjevs: Navaļņija nogalināšana apliecina – Krievija ir pilnībā fašistiska valsts

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas