VIDEO| Pēc spēcīgām lietusgāzēm Jelgavā aplūdušas vairākas ielas

Pirmdien, 19.jūnijā, lietusgāzes laikā Jelgavā nolija aptuveni 30-45% no mēneša normas, kā rezultātā īslaicīgi bija appludinātas pilsētas ielas un krustojumi, informē Jelgavas domes komunikācijas speciāliste Līga Klismesta. 

Lietus ūdens, kas applūdināja pilsētas ielas un krustojumus, aizplūda aptuveni trīs stundu laikā pēc intensīvā lietus.

Šobrīd atsevišķos grāvjos vēl saglabājies augsts ūdens līmenis, bet tas pamazām aizplūst.

Negaisa laikā pilsētā nolauzti vairāki zari un koki, un otrdien,  tiek organizēta to savākšana. Tāpat tiek apsekota pilsēta, lai apzinātu citus spēcīgo nokrišņu un negaisa radītos postījumus. 

Pašvaldības operatīvās informācijas centrs informē, ka

meteoroloģiskajā stacijā Rūpniecības ielas un Tērvetes ielas krustojumā pirmdien, 19.jūnijā no pulksten 18 līdz 23.09 fiksētais nokrišņu daudzums ir 32,14 milimetri uz kvadrātmetru,

bet Rīgas ielas un Brīvības bulvāra stacijā no pulksten 18.10 līdz 22.06 fiksēti 24,4 milimetri uz kvadrātmetru.

 

 

Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis tviterī raksta, ka nokrišņu daudzums Jelgavā un tās apkārtnē bijis 22–34 milimetri jeb aptuveni 30–45 procenti no mēneša normas. Bet vēja brāzmas negaisa laikā sasniedza 16 metrus sekundē.

Ņemot vērā nokrišņu daudzumu, ielu un zemāko krustojumu applūšana ir likumsakarīga, jo lietus ūdens novades sistēma nespēj paņemt pretī uzreiz visu ūdens daudzumu.

Pašvaldības iestādē Pilsētsaimniecība norāda, ka situācija pilsētā normalizējusies aptuveni trīs stundu laikā pēc stiprās līšanas.

Pirmdienas vakarā par applūšanu saņemtas ziņas no 15 adresēm.

Šorīt ūdens visur jau ir aizplūdis.

“Kopumā būtiski postījumi nav fiksēti. Ceļu un ielu infrastruktūra nav bojāta, un arī izskalojumi nav novēroti. Speciālisti gan vēl turpina apsekot pilsētu,” norāda Pilsētsaimniecības pārstāve Līga Brūvere, papildinot, ka pēc lietusgāzes saņemtas arī sūdzības par pārplūdušiem grāvjiem, taču šobrīd arī tur ūdens līmenis samazinās.

Stiprais vējš gan radīja problēmas ar gūlijām. Vēja laikā uz ielām bija sakrituši zari un lapas, kas nosprostoja gūlijas, taču, konstatējot problēmu, tās uzreiz tika tīrītas, lai paātrinātu ūdens novadi no ielām.

Otrdien, 20 jūnijā atkārtoti no sanešiem un nopļautās zāles tiks attīrītas gūlijas vairākās Jelgavas pilsētas ielās.

Plānots arī veikt attīrīšanas bloku tīrīšana no sanešiem Jāņa Čakstes bulvārī, tīrīti Tērvetes un Jāņa ielu sūknētavas grozi un restes pie ieplūdes. Visas sūknētavas ir darba kārtībā.

Visvairāk sūdzību saņemts par nolūzušiem zariem un kokiem. Būriņu ceļā un 3. līnijā koki bija aizšķērsojuši braucamo daļu, bet tos uzreiz novāca. Savukārt otrdien tiks vākti sīkāki zari un koki. “Daudz lūzušu koku ir pilsētas kapos, un šobrīd speciālisti vēl veic pilsētas apsekošanu,” tā L.Brūvere.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābēji pirmdienas, 19.jūnija vakarā  snieguši palīdzību Vīgriežu ielā, Sporta ielā, kā arī Miezītes ceļā, kur uz automašīnām bija uzkrituši koki.

Visos trijos gadījumos ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot motorzāģi, kokus sazāģēja un automašīnas atbrīvoja. Cilvēki notikumos nav cietuši.

Tāpat ugunsdzēsēji glābēji Vīgriežu ielā, kur no daudzdzīvokļu ēkas jumta  bija atrauta skārda loksne, demontēja to, novēršot apdraudējumu iedzīvotājiem.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas