VIDEO | Priekšvēlēšanu kampaņas laikā nogalināts Ekvadoras prezidenta amata kandidāts

Priekšvēlēšanu pasākuma laikā nogalināts Fernando Villavičenco (Fernando Villavicencio) – kandidāts, kurš iestājās pret korupciju un kriminālajiem grupējumiem, raksta britu medijs BBC.

Uzbrukums Villavičenco, kurš bija arī valsts asamblejas loceklis, notika trešdien, 9.augustā, kad viņš atstāja priekšvēlēšanu pasākuma norises vietu galvaspilsētā Kito. Viņš bija viens no dažiem kandidātiem, kurš norādīja uz saistību starp organizēto noziedzību un valsts amatpersonām. Atbildību par slepkavību uzņēmusies banda, kas sevi dēvē par Los Lobos. Tas ir otrs lielākais kriminālais grupējums Ekvadorā un apvieno ap astoņiem tūkstošiem biedru, no kuriem daudzi atrodas ieslodzījumā.

Banda iesaistīta vairākos nesen notikušos nāvējošos grautiņos cietumos, kuros brutāli nogalināti daudzi ieslodzītie. Tiek uzskatīts, ka Los Lobos saistīti ar Meksikas Jalisco New Generation karteli (CJNG), ar ko kopā organizē kokaīna kontrabandu.

Vispirms aizdomas par politiķa nogalināšanu krita uz Los Choneros – grupējumu, kas pirms nedēļas draudēja Villavičencio – tomēr vēlāk ar video paziņojumu atbildību uzņēmās Los Lobos.

Vēsturiski Ekvadora ir nosacīti droša un stabila Latīņamerikas valsts,

tomēr pēdējos gados audzis noziedzības līmenis, ko iespaido kolumbiešu un meksikāņu narkotiku karteļu klātesamība valstī.

Slepkavība notikusi vien divas nedēļas pirms plānotajām Ekvadoras prezidenta vēlēšanām. Kongresmenis un bijušais žurnālists Villavičenco bija viens no astoņiem kandidātiem, un galveno uzmanību pievērsa cīņai ar korupciju, un tādēļ gan viņš, gan viņa komanda saņēma draudus no bandu līderiem.

Villavičenco nav pirmais politiķis, kurš nogalināts Ekvadorā.

Jūlijā tika nošauts Mantas mērs, bet februārī bojā gāja Puertolopezas mēra amata kandidāts. Tomēr prezidenta amata kandidāta nogalināšana valsts galvaspilsētā pasākuma laikā ir viens no šokējošākajiem uzbrukumiem līdz šim, un šokējoša liecība par bandu varenību. Pasākums notika Kito finanšu rajonā, ēkā, kurā kādreiz atradusies skola. Brīdī, kad 59 gadus vecais politiķis sēdās automašīnā, atskanēja šāvienu skaņas.

Politiķa tēvocis pastāstīja, ka uz Villavičenco vien pāris metrus no ēkas izšautas apmēram 40 lodes. No tām trīs trāpīja politiķim galvā.

Haosā, kas izcēlās pēc apšaudes, ievainojumus guvuši vēl vismaz deviņi cilvēki. Drošības dienesti sašāvuši arī uzbrucēju, kurš slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem miris. Saistībā ar slepkavību aizturētas sešas personas.

Ekvadorā izsludināts ārkārtas stāvoklis, un valsts prezidents Giljermo Laso (Guillermo Lasso) paziņojis, ka noziegums nepaliks nesodīts. Citi kandidāti izteikuši līdzjūtību nogalinātā politķa ģimenei, un arī apņēmušies sodīt vainīgos.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas