VIDEO | Protestiem pieaugot, Gruzija turpina virzīt likumprojektu par “ārvalstu aģentiem”, pret kuru iebilst ES

Gruzijas parlaments trešdien, 17.aprīlī, sākotnēji apstiprināja pretrunīgi vērtēto “ārvalstu aģentu” likumprojektu, kas jau trešo nakti pēc kārtas izraisīja protestus un Eiropas Savienības (ES) bažas par tā ietekmi uz valsts ceļu uz dalību ES. Likumprojekta liktenis tiek uzskatīts par būtisku rādītāju tam, vai Gruzija nostāsies Rietumu vai Krievijas pusē, ziņo Reuters.

Likumprojekts paredz, ka organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% finansējuma no ārvalstīm, būs jāreģistrējas kā ārvalstu ietekmes aģentiem, kritiķiem to salīdzinot ar likumu, ko Krievija ir plaši izmantojusi, lai apspiestu opozīciju.

Apmēram 10 000 likumprojekta oponentu pulcējās pie Gruzijas parlamenta, un daži protestētāji devās uz valdības ēku, lai pieprasītu tikšanos ar premjerministru Irakliju Kobahidzi, galveno likumprojekta atbalstītāju. Pie stingri apsargātās valdības ēkas notika sadursmes starp maskās un ķiverēs ģērbtiem demonstrantiem un policiju.

 

Par to nobalsoja 83 no 150 deputātiem, bet opozīcijas deputāti balsojumu boikotēja. Likumprojektam ir jāiztur vēl divi lasījumi, pirms tas kļūst par likumu.

Drīz pēc balsojuma ES savā paziņojumā norādīja: “Šis lēmums ir ļoti satraucošs, un šī likuma galīgā pieņemšana negatīvi ietekmēs Gruzijas turpmāko progresu ceļā uz iestāšanos ES.

Šis likums neatbilst ES pamatnormām un vērtībām.”

Tā norādīja, ka ierosinātais likumprojekts “ierobežotu pilsoniskās sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu organizāciju iespējas brīvi darboties, varētu ierobežot vārda brīvību un netaisnīgi stigmatizēt organizācijas, kas nes labumu Gruzijas iedzīvotājiem”.

Arī ASV un Lielbritānija ir mudinājušas Gruziju nepieņemt šo likumprojektu.

Premjerministrs Iraklijs Kobahidze noraidīja Rietumu politiķu kritiku attiecībā uz likumprojektu, norādot, ka viņu argumenti ir nepamatoti un neietekmēs valdības nostāju. Prezidente Salome Zurabišvili, kurai ir ierobežotas pilnvaras, pauda nodomu uzlikt likumam veto, ja tas tiks pieņemts, taču parlaments saglabā tiesības atvairīt viņas veto.

Valdošā partija “Gruzijas sapnis”, kas tiek apsūdzēta autoritārismā un pārmērīgā tuvībā Krievijai, apgalvo, ka likumprojekts ir nepieciešams, lai veicinātu pārredzamību un apkarotu ārvalstnieku uzspiestās “pseidoliberālās vērtības”.

Parlaments apstiprināja likumu pirmajā lasījumā, kas tika pieņemts vētrainā sēdē, kuras laikā četri opozīcijas likumdevēji tika izvesti no sēžu zāles, izkliedzot saucienus “Nē Krievijas likumam” un “Nodevēji”.

Lasiet arī: Gruzijas valdošā partija atgriež strīdīgo Krievijas parauga likumu par “ārvalstu aģentiem”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas