VIDEO | Putins un Kims paraksta savstarpējās aizsardzības paktu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien, 19.jūnijā, parakstīja vienošanos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, kurā bija iekļauts savstarpējas aizsardzības solījums, kas iezīmēja būtisku pavērsienu Krievijas postpadomju politikā attiecībā uz Ziemeļkoreju un ir viens no nozīmīgākajiem Krievijas soļiem Āzijā pēdējo gadu laikā, ziņo “Reuters“.

Vienošanās, ko Kims nosauca par “aliansi”, tika noslēgta laikā, kad ASV un tās Āzijas sabiedrotie izvērtē sekas, ko radīs Krievijas pastiprinātais atbalsts Ziemeļkorejai, vienīgajai valstij, kas 21.gadsimtā izmēģinājusi kodolieročus.

Putinu Phenjanas centrā sagaidīja gavilējoši pūļi, cilvēki ar ziediem un karogiem, kā arī bērni, kas vicināja Krievijas karogus, viņa milzīgs portrets un militārā parāde.

 

Savas pirmās vizītes laikā Phenjanā kopš 2000.gada Putins sacīja, ka Krievijas attiecības ar Ziemeļkoreju nostiprinās, Rietumu pieaugošā atbalsta Ukrainai dēļ, norādot, ka Maskava varētu paplašināt militāro un tehnisko sadarbību ar Phenjanu.

Pēc sarunām viņi parakstīja “visaptverošu stratēģiskās partnerības” paktu, kurā, pēc Putina teiktā, ir iekļauta savstarpējas aizsardzības klauzula gadījumā, ja pret kādu no abām valstīm tiktu vērsta agresija.

Putins sacīja, ka Rietumu veiktās moderno, tāla darbības rādiusa ieroču, tostarp iznīcinātāju F-16, piegādes Ukrainai, lai uzbruktu Krievijai, pārkāpj būtiskas vienošanās, tāpēc

“Krievija neizslēdz iespēju attīstīt militāri tehnisko sadarbību ar Korejas Tautas Demokrātisko Republiku”.

Kims uzslavēja Krievijas stratēģisko atbalstu Ziemeļkorejai, kas tika dibināta 1948.gadā ar Padomju Savienības atbalstu.

Kims sacīja, ka pakts paplašinās sadarbību politikā, ekonomikā un aizsardzībā, nosaucot to par “izteikti miermīlīgu un aizsargājošu”.

“Mūsu abu valstu attiecības ir paceltas jaunā, augstākā alianses līmenī,” sacīja Kims.

Samita sākumā Kims pauda “beznosacījumu atbalstu Krievijas politikai”, tostarp pilnīgu atbalstu “Krievijas valdībai, armijai un tautai, kas veic īpašo militāro operāciju Ukrainā, lai aizsargātu suverenitāti, drošības intereses, kā arī teritoriālo integritāti,” Putinam pasakoties par šo “konsekvento un nelokāmo” atbalstu.

Lai gan pakta detaļas netiek atklātas, tas varētu būtiski mainīt Ziemeļaustrumu Āzijas stratēģisko līdzsvaru, Krievijai nostājoties Ziemeļkorejas pusē pret ASV atbalstīto Dienvidkoreju.

Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA paziņoja, ka šo valstu partnerība ir “dzinējspēks, lai paātrinātu jaunas daudzpolāras pasaules veidošanu”.

ASV un tās sabiedrotie ir pauduši bažas, ka Krievija varētu sniegt atbalstu Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammām, kas ir aizliegtas ar ANO Drošības padomes rezolūcijām, un ir apsūdzējuši Phenjanu ballistisko raķešu un artilērijas lādiņu piegādē, kurus Krievija ir izmantojusi karā Ukrainā.

Lasiet arī: VIDEO | Putins Ziemeļkorejai sola tirdzniecību un drošību ārpus Rietumu spiediena

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas