VIDEO| Saistībā ar “uzvaras svētku” atzīmēšanas mēģinājumiem aizturētas sešas personas

Otrdien, 9.maijā līdz plkst. 13.00 saistībā ar 9.maija atzīmēšanu un propagandiska rakstura simbolikas izmantošanu  aizturētas sešas personas informē Valsts policija (VP).

Par policijas konstatētajiem pārkāpumiem ir sākti deviņi administratīvā pārkāpuma procesi un viens kriminālprocess. Seši administratīvā pārkāpuma procesi ir sākti Rīgas reģionā, divi Latgales un viens Zemgales reģionā. 

Tāpat policija skaidro, ka piecas no sešām aizturētajām personām  aizturētas par ziedu nolikšanu  nu jau “aizsaulē aizgājušā” padomju pieminekļa vietā, kurš iepriekš atradās Uzvaras parkā, Rīgā.

Savukārt vēl viena persona aizturēta par to, ka Rīgā pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus militāras agresijas simbola formā. Personas nogādātas iecirknī procesuālo darbību veikšanai. 

VP norāda, ka visi procesi ir sākti  par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā.

No tiem lielākā daļa saistīta ar ziedu nolikšanu vietās, kur atradās demontētie padomju pieminekļi, tāpat fiksēti gadījumi, kad apbedīšanas vietās ziedi izmantoti līdzās ar militārās agresijas simboliem, vai šie simboli, piemēram, Z un V burti, ir uzzīmēti pilsētvidē.

Tāpat policija fiksējusi gadījumus, kad publiskajā vidē izvietoti materiāli ar karu slavinošiem tekstiem, kā tas, piemēram, konstatēts Daugavpilī Brāļu kapos pieminekļa pakājē.

Līdztekus saņemta un fiksēta arī informācija par iespējamiem pārkāpumiem, kuri šobrīd pārbaudīti.

 

Tāpat policija ir uzsākusi kriminālprocesu par aizvadītā naktī aprakstīto uzrakstu “Bolderāja”. 

Pašlaik VP veic arī preventīvas pārrunas, novēršot likumpārkāpumus, kā piemēram, gadījumā, kas fiksēts šodien Daugavpilī Dubrovina parkā, kur ieradās kāds vīrietis ratiņkrēslā ar virsjaku, uz kuras bija redzams uzraksts Russia.

Persona uz aizradījumu reaģēja un nekavējoties to pārtrauca.

VP skaidro, ka šodien, 9.maijā kopīgi ar  pašvaldību policiju un partnerdienestiem strādā pēc iepriekš sagatavota plāna pastiprinātā režīmā visā Latvijā, piesaistīti plaši spēki.

Policija arī atgādina, ka 9.maijā, Latvijā nav atļauts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti pret valsts drošības interesēm, šķeļ sabiedrību, nepatiesi ataino vēsturi un apšauba solidaritāti ar Ukrainas tautu.

“Atgādinām, ka ziedu un citu elementu, kas pēc vizuālā un saturiskā noformējuma liecina par totalitāro režīmu, kara noziegumu un militārās agresijas iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, nolikšana vietās, kur iepriekš atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi tiks vērtēti un uzskatīti gan kā iespējami administratīvie pārkāpumi, gan iespējami noziedzīgi nodarījumi atbilstoši apstākļiem un kvalificējošām pazīmēm,” norādīts VP oficiālajā paziņojumā.

Līdztekus sociālo tīklu lietotāji arī ir fiksējuši pāris pārkāpumus. Piemēram Twitter lietotājs Nepareizais publicējis video, kā Daugavpilī šodien cilvēki turpina pulcēties ar ziediem rokās, neskatoties uz to, ka okupāciju slavinošā pieminekļa vairāk nav. 

Savukārt cits sociālo tīklu lietotājs uzgājis “īsteno uzvaras svētku patriota uzrunu”. 

Tikmēr 15.trolejbusā rīdziniece Andželika fiksējusi suni ar komunistisko režīmu slavinošo georga lentīti. Sieviete arī uzsver, ka suņa saimnieks “gandrīz katrā pieturā pasažierus sveic uzvaras svētkos”. 

 

Tāpat policija aicina iedzīvotājus, kuru rīcībā ir informācija par 9. maijā plānotām vai notiekošām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām,  ziņot, zvanot  tālruni 110.

Lasiet arī: Krievija iepretim Narvas promenādei izvietojusi lielu propagandas ekrānu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas