VIDEO | Tramps apsūdz savu sāncensi Herisu par savas rases izmantošanu politiskos nolūkos

ASV republikāņu kandidāts uz ASV prezidenta amatu Donalds Tramps (Donald Trump) trešdien, 31.jūlijā, valsts lielākajā ikgadējā melnādaino žurnālistu sanāksmē nepatiesi apgalvoja, ka viņa sāncense vienīgā demokrātu kandidāte Kamala Herisa (Kamala Harris) iepriekš noliegusi savu melnādaino izcelsmi, ziņo “Reuters”.

Otrdien publicētajā “Reuters/Ipsos” nacionālajā aptaujā Herisai bija 1% pārsvars pār Trampu.

“Viņa vienmēr bija indiete, un viņa popularizēja tikai indiešu mantojumu. Es nezināju, ka viņa ir melnādainā, līdz pirms vairākiem gadiem viņa nejauši kļuva melnādaina, un tagad viņa vēlas, lai viņu uzskata par melnādaino,” sacīja Tramps, izpelnoties aptuveni 1 000 cilvēku lielas auditorijas ķiķināšanu.

“Es nezinu, vai viņa ir indiete vai melnādainā?” Tramps turpināja.

“Bet ziniet, es cienu abus, bet viņa acīmredzot ne, jo viņa visu laiku bija indiete, bet tad pēkšņi viņa kļuva par melnādaino.”

 

Herisa, kuras saknes meklējamas Indijā un Jamaikā, jau sen sevi identificē gan kā melnādaino, gan kā aziāti. Viņa ir arī pirmā melnādainā persona un amerikāņu izcelsmes aziāte, kas ieņēmusi viceprezidentes amatu.

Dažas stundas pēc Trampa komentāriem Herisa sacīja, ka viņa piezīmes bija “vēl viens atgādinājums” par to, kādi izskatījās četri gadi bijušā prezidenta vadībā.

“Tas pats vecais sabiedrības sašķelšanas un necieņas izrādīšanas šovs,” sacīja Herisa. “Amerikas tauta ir pelnījusi ko labāku.”

Kopš kampaņas uzsākšanas Herisa ir saskārusies ar seksistiskiem un rasistiskiem uzbrukumiem internetā, dažiem galēji labējiem pārstāvjiem apšaubot viņas rases piederību. Republikāņu līderi ir aicinājuši pievērsties viņas politiskajām nostājām, nevis personiskiem uzbrukumiem, taču Tramps ir solījis izmantot personiskus apvainojumus un grasās turpināt savu agresīvo retoriku.

Republikāņu stratēģis Vaits Airess (Whit Ayres) sacīja, ka Trampa jautājums par Herisas rasi nebija “prātīgs solis”.

“Ir daudz politisku jautājumu, kuros viņš viņu var aizskart, neskarot viņas identitāti,” viņš sacīja.

2020.gada tautas skaitīšanā 33,8 miljoni amerikāņu sevi identificēja kā vairāku rasu pārstāvjus, salīdzinot ar deviņiem miljoniem 2010.gadā.

Aicinājums Trampam piedalīties pasākumā izraisīja negatīvu reakciju, kā rezultātā atkāpās konvencijas līdzpriekšsēdētāja. Intervijas laikā daži no Trampa nepatiesajiem izteikumiem izpelnījās pūļa sašutumu un smieklus, un viens no apmeklētājiem jautāja: “Ser, vai jums nav kauna?”.

Trampa uzstāšanās bija daļa no viņa stratēģijas piesaistīt melnādainos vēlētājus, tai skaitā gaidāmie priekšvēlēšanu mītiņi pilsētās ar ievērojamu melnādaino iedzīvotāju skaitu, piemēram, sestdien Atlantā.

Trampa kampaņu iedrošinājušas aptaujas, kas liecina, ka melnādaino vīriešu vidū samazinājies atbalsts viņa bijušajam sāncensim prezidentam Baidenam. Taču Baidena atkāpšanās no kandidēšanas par labu Herisai ir aktivizējusi sacensības, un aptaujas liecina, ka viņai ir lielāks atbalsts rasu un gados jaunāko vēlētāju vidū.

Lasiet arī: Trīs aizdomās turētie par 11.septembra terorakta organizēšanu piekrīt atzīt savu vainu

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuviešu analītiķis: Herisa var uzvarēt Trampu, bet viņas kā viceprezidentes panākumi nav iespaidīgi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas