Trīs aizdomās turētie par 11.septembra terorakta organizēšanu piekrīt atzīt savu vainu

Par 11.septembra terorakta sarīkošanu apsūdzētais Halids Šeihs Mohammeds un divi viņa līdzdalībnieki – Valids Mohammeds Salihs Mubaraks Bin Atašs un Mustafa Ahmeds Adams al Havsavi –, kuri jau gadiem ilgi atrodas ASV militārajā cietumā Gvantanamo līcī Kubā un netiek tiesāti, ir piekrituši atzīt savu vainu apmaiņā pret mūža ieslodzījumu nāvessoda vietā, trešdien, 31.jūlijā, paziņoja Pentagons, vēsta “Reuters”.

Mohammeds ir apsūdzēts par plāna izstrādāšanu un organizēšanu, lai ar nolaupītām komerciālajām pasažieru lidmašīnām ielidotu Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā un Pentagonā.

11.septembra uzbrukumā bojā gāja gandrīz 3 000 cilvēku un tā rezultātā ASV iesaistījās 20 gadus ilgā karā Afganistānā.

Pentagons nesniedza sīkāku informāciju par vainas atzīšanas vienošanos, un vienošanās noteikumi nav publiski izpausti, taču kāda ASV amatpersona, runājot anonīmi, sacīja, ka vienošanās ietvērusi

vainas atzīšanu apmaiņā pret to, ka netiks piespriests nāvessods un tā vietā iespējama vienošanās par mūža ieslodzījumu.

Mohammeds ir pazīstamākais ieslodzītais Gvantanamo cietumā, kuru 2002.gadā uzbūvēja toreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs (George W. Bush), lai tur ieslodzītu aizdomās turētos ārvalstu kaujiniekus pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem ASV.

Tur esošo ieslodzīto skaits pieauga, līdz aptuveni 800 ieslodzītajiem, bet pēc tam sāka samazināties, līdz šībrīža 30 ieslodzītajiem.

Mohammeda nopratināšanas tiek rūpīgi izvērtētas. Senāta Izlūkošanas komitejas 2014.gada ziņojumā par to, kā CIP ir izmantojusi “ūdens spīdzināšanu” un citas “pastiprinātas nopratināšanas metodes”, teikts, ka Mohammeds vismaz 183 reizes ir ticis spīdzināts ar ūdeni.

Pentagons norādīja, ka trīs vīrieši sākotnēji tika apsūdzēti un tiesāti kopā 2008.gada 5.jūnijā, bet 2012.gada 5.maijā viņiem tika izvirzītas jaunas apsūdzības un viņi atkal tika tiesāti kopā.

ASV Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels (Mitch McConnell) nosodīja šīs vienošanās.

“Sliktāk par sarunām ar teroristiem ir sarunas ar viņiem pēc tam, kad viņi ir aizturēti,” savā paziņojumā sacīja Makonels, apsūdzot demokrātu prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) administrāciju “gļēvulībā terora priekšā”.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuviešu analītiķis: Herisa var uzvarēt Trampu, bet viņas kā viceprezidentes panākumi nav iespaidīgi

Lasiet arī: Sārts: Krievijas “miera” piedāvājumi ir ultimāti, nevis risinājums

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas